Roda JC degradeert uit de Eredivisie

Geen categoriemei 04 2014, 9:00
Einde oefening voor de club uit Kerkrade.
Voor het eerst in de geschiedenis mag Roda JC niet meer uitkomen in de Eredivisie. De club degradeerde gisteren omdat Ajax met 2-2 gelijk speelde tegen NEC. Als NEC die wedstrijd verloren had was die club juist gedegradeerd.
Nu is het aparte dat Ajax de hele wedstrijd voorstond. Pas in de 88e minuut scoorde NEC de gelijkmaker. Dat kwam niet doordat NEC zo fantastisch speelde, maar doordat Ajax er geen zin in had. Alle scherpte was er af, er werd niet doorgezet... het was een puinhoop.
Achteraf hoor je dan, zoals altijd, geluiden dat NEC (en Roda!) het aan Ajax hebben te danken (of te wijten), maar dat is in alle eerlijkheid niet zo. Roda had vorige week gewoon punten moeten en kunnen pakken tegen FC Groningen. De kansen waren er, ze maakten ze alleen niet af. Hadden ze dat wel gedaan dan was winst tegen Go Ahead Eagles (ze wonnen gisteren wel zelf) genoeg om zich te plaatsen voor de nacompetitie. Dat is ook niet prettig, maar significant beter dan rechtstreekse degradatie.
Kortom, de degradant heeft het aan zichzelf te danken. Ajax heeft zijn sportieve plicht inderdaad niet gedaan, maar Roda had helemaal niet afhankelijk mogen zijn van de Amsterdammers. Ze hebben hun lot compleet aan zichzelf te danken.
En dat is eigenlijk niet zo vreemd. Het is namelijk al tijden een enorme puinhoop bij Roda. Het bestuur maakt er een potje van, de trainer weet niet hoe je een team opbouwt voor de Eredivisie, en er lopen spelers rond die niet zouden misstaan op een amateurveld. Zo'n club hoort - hoe triest het ook is - niet thuis op het hoogste niveau. Niet meer, in ieder geval.
Natuurlijk is dit wel bijzonder triest voor Roda. Met een beetje pech beginnen de problemen nu pas. Het bestuur moet worden veranderd, de trainer eigenlijk ook, en oh ja, dan is er ook nog eens het probleem met contracten. Andere clubs die rekening houden met degradatie laten hun spelers twee contracten tekenen, één voor de Eredivisie en één voor de Jupiler League. Dit omdat de inkomsten van de club veel lager zijn in de eerste divisie. Clubs kunnen het zich eenvoudig niet veroorloven om spelers uitkomende in de Jupiler League een Eredivisie-salaris te betalen.
Jammer genoeg is daar bij Roda geen rekening mee gehouden. Er zijn geen twee contracten, waardoor de spelers allemaal recht hebben op een relatief riant salaris, dat onbetaalbaar is.
Er kunnen nu twee dingen gebeuren: of de club gaat kapot omdat er niets veranderd wordt, of de Roda wordt overgenomen door een rijke oom (die is er), die het bestuur eruit gooit en de boel helemaal opschoont. In het laatste geval zullen de Limburgers over een jaar of twee ongetwijfeld terugkeren in de Eredivisie, in het eerste geval is het voor eens en voor altijd einde oefening.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten