Rovershol Frankfurt

Geen categoriejul 27 2012, 15:15
De ECB in Frankfurt geeft het geld dat wij in Noord-Europa nog moeten verdienen nu alvast weg aan de financiële schurkenstaten in Zuid-Europa.
Wie de Duitse media een beetje volgt zal gemerkt hebben dat daar sprake is van een toenemende irritatie over het gemak waarmee de Zuid-Europese landen en hun zaakwaarnemers in de Europese organen, aanspraak menen te kunnen maken op ruimhartige donaties. En omdat Nederland in hetzelfde schuitje zit als onze oosterburen gaat dit ons evenzeer aan. Hieronder een paar voorbeelden.
"Duitsland dreigt nu zelf failliet te gaan"
"Deutschland droht nun selbst der Staatsbankrot", zo luidde woensdag de kop boven een artikel van de Oostenrijkse econoom Michael Hörl in Welt Online. En hoewel deze analist vindt dat de banken veel te verwijten valt, ligt de eigenlijke oorzaak van de problemen volgens hem dieper: "De dader heet euro", aldus Hörl. In een messcherpe analyse geeft hij nog eens aan op welke punten de pleitbezorgers van de Europese eenheidsmunt de plank missloegen. De veronderstelde zegeningen van convergerende rentes naar eenzelfde laag niveau verkeerden in hun tegendeel. En de euro leidde ook niet tot het naar elkaar toegroeien van de betrokken economieën, maar door de onmogelijkheid te devalueren raakten de Zuid-Europese landen qua concurrentiekracht juist steeds verder achterop.
Behalve deze vaker gehoorde financieel-economische argumenten, komt Hörl ook op de proppen met de mentaliteitsverschillen tussen Noord en Zuid iets wat mij bijzonder aanspreekt (zie ook mijn blogpost van gisteren):

Die Brüsseler Erfinder unserer Gemeinschaftswährung treibt die grundnaive Idee, mit hohen Zwangsabgaben aus Deutschland, Österreich und Holland nicht nur die Lebensstile aller anderen an erstgenannte anzupassen — sondern gleich auch deren Mentalitäten.

Vrij vertaald:
De Brusselse uitvinders van de eenheidsmunt gaan uit van de naïeve gedachte dat zolang ze landen als Duitsland en Nederland maar kunnen dwingen te dokken voor de Zuid-Europese landen, dat ze in laatstgenoemde landen hun levensstijl en mentaliteit vanzelf wel zullen aanpassen.

Het spel is uit, concludeert Hörl, en hij vervolgt:

Es ist verloren. Die Notenpressen fluten Staaten oder Banken (bzw. deren Bürger) immer hektischer mit Geld. Das ist ähnlich effizient, als löschte man einen Brand mit Benzin. Deutschland droht durch irreale Haftungszusagen für todgeweihte Länder selbst der Staatsbankrott. Das ist ähnlich effizient, als löschte man einen Brand mit Benzin. Deutschland droht durch irreale Haftungszusagen für todgeweihte Länder selbst der Staatsbankrott.

Vrij vertaald:
Men zoekt nu zijn toevlucht in het aanzetten van de geldpersen. Dat komt op helzelfde neer als een brand blussen met bezine. Duitsland [dus ook Nederland, HR] stevent door zich garant te stellen voor ten dode opgeschreven landen nu zelf af op een faillissement.

Leuke boodschap voor premier Rutte en minister De Jager, zo vlak voor de verkiezingen.
"De ECB ontpopt zich als Trojaans Paard"
De aankondiging van ECB-president Draghi gisteren dat hij de geldpersen weer op volle toeren gaat laten draaien 'om de euro te redden' werd bij Welt Online ook al niet met gejuich begroet. Onder de kop "Die EZB entpuppt sich als Trojanisches Pferd" gaan alle remmen los:

Das Vertrauen ist dahin, das Kapital verlässt Europa: Die EZB steht für ein Europa, in dem der Süden das Sagen hat. Die Folge wird eine gigantische Umverteilung zulasten des Nordens sein. 

Vrij vertaald:
Het vertrouwen is foetsie, het kapitaal verlaat Europa en de ECB staat voor een Europa waarin de zuidelijke landen de dienst uitmaken. Gevolg: een gigantische herverdeling ten koste van het Noorden.

Wie ontvangt bepaalt
Het steekt vooral dat in de ECB niet geldt dat wie betaalt bepaalt, maar wie ontvangt bepaalt. De stem van Cyprus telt bij de ECB even zwaar als die van Duitsland, en de Zuid-Europese landen zijn in de meerderheid. Waar dat toe zou kunnen leiden schetst Welt Online in het volgende scenario. Als de Grieken de boel blijven saboteren en de 'Trojka' het daar verder voor gezien houdt, dan zou Mario Draghi met zijn kornuiten van de ECB eigenmachtig kunnen besluiten om dat land toch overeind te houden met versgedrukt geld uit Frankfurt. Hier staat je verstand bij stil.
Ik vind dat 'Trojaanse Paard' van Welt Online eigenlijk nog een milde kwalificatie. De ECB, ooit ingesteld met de belofte van financiële degelijkheid en als onversaagde bewaker van de prijsstabiliteit, is onder Mario Draghi verworden tot een rovershol.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten