Rutte II valt in februari

Geen categoriejul 22 2013, 9:00
De slechte peilingen van de PvdA zijn de bijl aan de wortel van Rutte II. Binnen afzienbare tijd zal het interne gesputter bij de PvdA beginnen.
Gistermorgen schreef mijn collega Tim op deze blog al een artikel over de jongste peiling van Maurice de Hond. Het is altijd interessant om de dagkoersen in de politiek te volgen. De laatste tijd zijn de peilingen echt dagkoersen. De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen lieten zien dat goede peilingen nog geen goede uitslag garanderen. Vooral de SP heeft dat pijnlijk ervaren; binnen enkele weken werd een riante voorsprong van 38 zetels in de peilingen afgebroken tot een schamele 15 zetels.
In die zin hoeft Diederik Samsom zich dan ook geen zorgen te maken over de recente peiling van Maurice de Hond. Een verlies van 24 van de 38 zetels is wel enorm, maar de nieuwe Tweede-Kamerverkiezingen zijn nog heel ver weg. Er kan in de tussentijd ongelofelijk veel gebeuren en beter nu slechte peilingen dan een dag voor de verkiezingen, nietwaar?
Invloed
Er komen echter andere verkiezingen met een noodgang dichterbij. De gemeenteraadsverkiezingen. De eerste (plaatselijke) fracties zijn al begonnen aan de campagne. Helaas veelal voor niets. Iedereen weet dat de landelijke ontwikkelingen een zeer grote invloed hebben op de plaatselijke politiek.
Je kunt dus stellen dat de peiling van gisteren de trend voor de komende gemeenteraadsverkiezingen aangeven. En die trend zal Diederik Samsom wel degelijk zorgen baren. Denkt u even met mij mee. In 2006 boekte de PvdA in de gemeenteraden over het algemeen een schitterende overwinning. De partij stond torenhoog in de landelijke peilingen en wist dat te verzilveren. In 2010 ontstond er een heel ander beeld. De Partij van de Arbeid stond er in de peilingen slecht voor en dat was te merken. Bij de verkiezingen verloor de PvdA maar liefst één derde van haar gemeenteraadszetels.
Gepruts
Nu komt 2014 eraan. De partij staat inmiddels nog veel beroerder in de peilingen dan in 2010. Plaatselijke fracties zien de bui dan ook al hangen: een nieuw, gigantisch bloedbad hangt in de lucht. Dat maakt heel veel PvdA'ers erg zenuwachtig. Je zult maar op plaats 5 staan in een middelgrote gemeente. De kans dat je je mooie bijbaantje kwijt raakt, door dat 'gepruts' van de PvdA in Den Haag, is groot. Dat voelt niet lekker. Het pluche zit erg prettig.
Het gesputter zal binnenkort intern beginnen. Vele PvdA'ers, die hun zetel vrezen, zullen een beroep doen op Samsom en consorten om alstublieft iets te doen. Die peilingen moeten omhoog! Waar doet u dat aan denken? Juist, aan 2010, vier jaar geleden. Toen speelde bij de socialisten immers precies hetzelfde probleem. De PvdA dreigde honderden zetels te verliezen in de gemeenteraden, er moest iets gebeuren. De oplossing van Wouter Bos was uiteindelijk fors. Hij liet een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen het kabinet Balkenende IV vallen.
Peilingen
De PvdA verloor in 2010 weliswaar één derde van haar zetels, maar dat was gezien de peilingen een maand eerder zo slecht nog niet. Volgens Wouter Bos was de PvdA dan ook op haar weg terug.
De peilingen zullen de komende maanden de spanningen binnen de PvdA, net als in 2010, doen oplopen. De grote vraag richting maart 2014 is dan ook: Trekt Diederik Samsom, net als Wouter Bos, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen aan de noodrem?
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten