Rutte moet de aanval openen op links

Geen categoriefeb 25 2011, 16:17
Premier - en leider van de VVD - Rutte liet zich vandaag weer eens zien. Hij voerde campagne voor zijn partij in Tilburg. Dit nadat velen - waaronder PVV-leider Geert Wilders - zeiden dat hij zich te passief opstelde.
Het is mooi dat Rutte de laatste dagen meer laat zien dan daarvoor. De regering moet inzetten op een meerderheid in de Eerste Kamer. Het is niet zo dat het kabinet zijn ontslag kan indienen als de VVD, PVV en het CDA er niet in slagen minimaal 38 zetels in de Senaat te bezetten, maar het wordt dan natuurlijk wel lastig om er controversiële (maar broodnodige) wetsvoorstellen doorheen te krijgen. Prima dus dat Rutte zich wat actiever opstelt.
Maar... hij moet meer doen dan af en toe wat campagne voeren. Links bepaalt nu al weken de toon van de campagne. Dat kan Rutte zich niet permitteren. Hij moet de aanval gewoon vol inzetten op Cohen en co. Hij doet dat tot nog toe veel te weinig. Waarschijnlijk is dat omdat hij denkt links nodig te zullen hebben in de komende jaren; af en toe zal de PVV zich immers tegen bepaalde kabinetsvoorstellen keren (Europa, etc.). Met steun van D66, GroenLinks en zelfs de PvdA kan hij die zaken dan alsnog voor elkaar krijgen.
Dat denkt hij waarschijnlijk tenminste.
Ik geloof daar niets van. Links maakt zich op dit moment in het geheel niet druk over beleid. Het gaat onze progressieve vrienden om macht. Zelfs als ze achter gesloten deuren voor bepaalde voorstellen zijn, zullen ze er tegen stemmen als ze het de regering op die manier lastig kunnen maken.
Rechts won de vorige verkiezingen omdat het links definiëerde. Op dit moment gebeurt het omgekeerde: links heeft het initiatief. Het is aan Rutte om daar iets aan te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten