Rutte moet streng zijn op koningshuis

Geen categorieokt 07 2014, 9:00
Zelfs de PvdA vindt dat.
De wonderen zijn de wereld werkelijk nog niet uit. Ik ben het namelijk zowaar een keer eens met de PvdA:

Premier Mark Rutte moet duidelijker zijn over de kosten van het Koninklijk Huis. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt op BNR. “We horen eigenlijk voornamelijk uit de media dat er kosten zijn gemaakt voor een hek, voor een paleis, voor een noodkeet op het terrein van het woonverblijf. Dan moeten wij als Kamerleden gaan vragen: ‘Wat is er aan de hand, waarom is dat?’. Dat is natuurlijk allemaal niet de manier waarop het zou moeten”, zegt Recourt.

Dat klopt natuurlijk volledig. Tweede Kamerleden ontdekken nu vaak pas dat de koning van plan is om iets moois en duurs te doen (of te laten neerzetten) als het te laat is; het enige wat ze dan kunnen doen is vragen wat de gedachte er precies achter is, en dat is het dan. Dit soort zaken moeten anders worden geregeld: het parlement moet vroeg op de hoogte worden gesteld van allerlei op handen zijnde projecten. En dan niet door de pers, zoals het geval nu steevast is, maar door de premier zelf.
Kortom, er moet meer transparantie komen.
Maar dat is niet alles, de PvdA eist namelijk ook dat Rutte strenger wordt:

Ook vindt hij dat Rutte moet waken voor “overdaad”. “Een koningshuis kost geld, heeft decorum nodig – paleizen en lakeien – maar als het overdaad wordt, schaadt het de koning. Dat gaat aan de koning kleven. Dat moet de premier niet doen. Die moet kritisch zijn en zuinig.”

Nu vind ik het prima dat dit aan "de koning gaat kleven" (weg met het koningshuis, leve de republiek!), maar als je voor de Oranjes bent moet dat dat scenario je toch ernstig dwars zitten. De koninklijke familie kan geen geld over de balk smijten terwijl de hardwerkende burger door middel van allerlei belastingverhogingen volledig wordt uitgeknepen door de staat. Probeer dat maar eens te verkopen aan het volk.
Als overtuigd republikein hoop ik dat het hele koningshuis verdwijnt, maar dit zijn prima stappen om de gang van zaken rond de koninklijke familie transparant in beeld te krijgen én om de kosten enigszins in de hand te houden. Nu moet Rutte er nog iets mee doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten