Samsom: zonnepanelen leggen tegen ISIS!

Geen categorieaug 24 2014, 17:45
Diederik Samsom treedt weer even uit de schaduwen en op de voorgrond: van zijn hand verschijnt een ingezonden stuk in De Volkskrant. Eén probleempje voor Samsom: het overtuigt echter allerminst.
"Kan veel hebben," twitterde de leider van de PvdA op 9 mei jongstleden. "Maar er zijn grenzen. Dag." En met die woorden werd een onverlaat, die Samsom in verband had gebracht met de moord op Anne Frank, op de blocklijst geslingerd. En tezamen met "@huibree" verdween ook Diederik Samsom zelf, want sindsdien hebben we niets meer van de Leidse socialist vernomen. Terwijl Rutte, Opstelten en Timmermans niet van de buis waren weg te slaan tussen allerlei crises (of ze nu van Oekraïense, Syrische of Hollandse makelijk waren) door, leek Samsom gewoon met z'n benen op tafel te genieten van z'n zomervakantie.
Tot gisteren dan, want ineens stond er een epistel van Samsom in De Volkskrant. "We moeten steviger op eigen benen staan," aldus de schaduwpremier van Nederland. En dan volgt een artikel dat de eerste prijs lijkt te willen winnen in de wedstrijd om de Captain Obvious-bokaal:

De ramp met vlucht MH17 onderstreepte welke verschrikkelijke gevolgen een conflict 'ver van ons bed' ook voor Nederland kan hebben. Machteloos keken we hoe het geweld in Oekraïne de terugkomst van de slachtoffers bemoeilijkte.

Ja Diederik, dat weten we. In tegenstelling tot jij zijn wij allemaal niet maandenlang op sabbatical geweest en hebben we inderdaad gezien hoe een vliegramp een natie in het hart kan raken. Direct erna meteen ook een voorspelbare opmerking over ISIS:

Die machteloze woede bekruipt ons ook als we zien hoe de barbaren van de Islamitische Staat (IS) bevolkingsgroepen terroriseren, verjagen en uitmoorden. Als we tot onze afschuw bemerken dat IS ook hier aanhangers heeft.

En daarna - yep - ook nog even een verwijzing naar de opgelaaide strijd tussen Israël en Hamas:

Of als we zien hoe mensen in Gaza en Israël geslachtofferd worden in een conflict dat louter verliezers kent.

De vraag is wat we hier nu precies mee moeten - een politiek leider die aan het einde van de zomer nog even al het belangrijke nieuws hervertelt, als een soort nieuwslezer die de autocue van een maand geleden voorleest. Samsom lijkt gewoon bezig met een pagina te vullen, om te laten zien dat hij er ook nog is. Want het enige politieke dat hij te melden heeft, past op twee regeltjes:

Ons dichtbebouwde land is uiterst geschikt voor de aanstormende doorbraak op zonne-energie en elektrisch rijden. Er is een overheid nodig die meer dan in het verleden sturing geeft aan de richting van onze economie. Als we nu meer ambitie tonen, liggen nieuwe duurzame vooruitgang en nieuwe banen in het verschiet.

U leest het dus. Nederland wordt bedreigd door Rusland en ISIS, maar als we ons nu allemaal even inspannen met wat elektrische auto's en daarnaast een aantal zonnenpanelen op het dak leggen, komt het toch nog helemaal goed met ons land. Da's toch maar een mooie opsteker van het orakel Samsom!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten