Schäuble houdt zich op de vlakte

Geen categoriejun 11 2013, 14:00
Vandaag en morgen is het een uur van de waarheid voor Supermario. Zijn ECB krijgt dan te horen of diens OMT (Outright Monetary Transactions) programma juridisch goedgekeurd wordt door het Duitse Bundesverfassungsgericht. Vanochtend was het de beurt aan de Duitse minister van Financiën, Wolfgang -das Schlimmste ist Vorbei- Schäuble om de koers van Supermario te verdedigen.
Opvallend is, dat Draghi niet zelf naar het Duitse hof in Karlsruhe afreist. Hij houdt zijn kruit voorlopig droog en blijft veilig achter in zijn ECB-toren te Frankfurt. In plaats daarvan stuurt hij zijn onder-luitenant Asmussen. Voordeel is, dat die Duits spreekt. Nadeel is, dat Asmussen een van de ergste eurocraten in het bestuur van de ECB is. Wie hem ziet acteren in Brussel weet één ding zeker: hier staat, loopt, zit, spreekt de ware eurocraat. Asmussen is de belichaming van de ware euro-believer.
Terug naar Schäuble. Wat was de boodschap van de beste man?
Om kort te gaan: de ELA (Emergency Liquidity Assistance) en het SMP (Securities Market Program) programma vallen volgens Schäuble ruimschoots binnen het mandaat van de ECB, het OMT moet meer gezien worden als een 'Letter of Intent'. Ja, daar kun je dus alle kanten mee op. Schäuble ging zelfs zover door tegen het Hof te zeggen 'waar bemoeit u zich mee, het OMT overstijgt uw juridische mandaat'. Vanzelfsprekend gebruikte hij wat diplomatiekere bewoordingen, maar daar kwam het in feite op neer.
Interessanter is wat Jens Weidmann, de president van de Bundesbank, later deze middag hierover gaat zeggen. En op welke toon de Buba muziek geblazen wordt uiteraard.
De publieke opinie is overigens behoorlijk verdeeld over deze kwestie. Uit een peiling bleek dat bijna de helft (48%) van de ondervraagden vindt, dat het Duitse Hof de ECB moet terugfluiten, ongeveer eenderde (31%) vindt dat OMT programma wel best en maar liefst een op de vijf (21%) heeft er geen mening over. Dat is opvallend hoog en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door onwetendheid.
Tipo heeft in een eerder stuk al uitgelegd waar de juridische schoen wringt: onbeperkt opkopen van staatsschulden is in strijd met de Duitse grondwet, omdat dit het parlementaire budgetrecht aantast en dientengevolge een verdragswijziging noodzakelijk maakt. Geruchten dat het OMT beperkt zou blijven tot 524 miljard werden later weer door de ECB ontkend, kortom, verwarring alom.
Naast dat OMT staat ook het ESM (European Stability Mechanism) op het menu. Vorig jaar september besloot het Hof dat er geen principiële Duitse grondwettelijke bezwaren tegen dat ESM bestaan, maar dat de Duitse bijdrage wel beperkt moest blijven tot het Duitse aandeel van 27 procent in het maatschappelijk kapitaal van 700 miljard. Met andere woorden, als er meer dan 190 miljard Duits geld wegvloeit richting Zuid-Europa moet eerst het parlement worden geraadpleegd.
Nu gaat het om de leningen die het ESM verstrekt. In het Verdrag is bepaald dat die, net als de IMF leningen, een preferente status hebben. Maar de inkt van dat Verdrag was nog niet droog of de ESM-directie besloot het te overtreden door de Spaanse banken gewone concurente leningen te verstrekken. Bizar? Jazeker. Komen ze er mee weg? Ongetwijfeld.
Morgen aan het eind van de middag weten we meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten