Schippers wist niets van grote verliezen ziekenhuizen

Geen categorieapr 17 2014, 21:00
NZa schrapte conclusies
Minister Schippers van Volksgezondheid wist niet dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) alarmerende verliezen bij ziekenhuizen verzweeg in het laatste rapport dat de toezichthouder haar bezorgde - en dat zij vervolgens doorstuurde naar de Tweede Kamer. Dat zei ze vandaag na afloop van de ministerraad.
In het NZa-rapport dat Schippers vlak voor Kerst naar de Tweede Kamer stuurde, ontbrak cruciale informatie, namelijk, de conclusie dat vier op de tien ziekenhuizen in 2012 verliezen leden. NZa-bestuursvoorzitter Theo Langejan greep op het laatste moment in en schrapte die conclusie omdat hij “niet met slecht nieuws naar buiten wilde”, zo schreef klokkenluider Arthur Gotlieb, die inmiddels vanwege dit dossier zelfmoord heeft gepleegd.
Een NZa voorzitter die eigenmachtig beslist dat bepaalde conclusies beter geschrapt kunnen worden, omdat hij niet met slecht nieuws naar buiten wil treden? Wat is dit voor falikante onzin? Zo'n man moet onmiddellijk uit zijn functie ontheven worden, want hij doet zijn werk niet. Sterker, hij manipuleert.
Het voorval toont eens te meer aan hoe afhankelijk de huidige politiek is geworden van het functioneren van haar ambtenaren. Allemaal redenen om de rol van de overheid op allerhande terreinen eerder te verkleinen dan te vergroten. Maar dat is in dit door-en-door verambtelijke land waarschijnlijk een illusie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten