Schotse 'zuinigheid' bij Barclays?

Geen categorieapr 17 2014, 12:00
Mes in bonuscultuur?
Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat Crawford Gillies begin mei Sir John Sunderland zal vervangen als hoofd van de beloningscommissie van Barclays. De Britse bank en Sunderland hebben zich de woede van het volk en de aandeelhouders op de hals gehaald door in juli 2012 bestuursvoorzitter Bob Diamond bij zijn ontslag naast een jaarsalaris ook nog een bonus van €?3,3 mln mee te geven. En onlangs werd bekendgemaakt dat de bonuspool over 2013 met 10% wordt verhoogd naar €?2,9 mrd, terwijl de bedrijfswinst met een derde daalde. Inmiddels is de bonuspool drie keer zo groot als het uitgekeerde dividend...
Dat is in deze tijden natuurlijk volkomen ongehoord. De banken hebben niets geleerd van de crisis, waarbij velen moesten werden gered met belastinggeld. 'Business as usual' is het credo. Gillies zou daar verandering in moeten brengen.
Volgens bestuursvoorzitter Antony Jenkins van Barclays zou de verhoging van de bonussen 'pure noodzaak' zijn, omdat anders het talent vertrekt naar de concurrentie. Dat is natuurlijk de bekende riedel, maar dat is complete nonsense. Daarmee lijkt Crawford Gillies weinig ruimte te krijgen om echte veranderingen door te voeren. ‘Natuurlijk zal hij de aandeelhouders naar de mond praten’, schreef de Britse krant The Independent gisteren sceptisch. ‘Maar verwacht onder hem geen grote wijzigingen. Als het erop aankomst, zal ook Gillies zich moeten voegen.’ Die conclusie lijkt voorbarig, in het verleden is Gillies strijd en weerstanden immers niet uit de weg gegaan. We gaan het zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten