SGP wil islamitisch geweld in de CAR stoppen

Geen categoriejan 18 2014, 20:30
Heel goed!
De Centraal Afrikaanse Republiek was tot voor kort een onbekend land. Deze arme staat met ruim driemiljoen inwoners kon door mij bijvoorbeeld niet eens op de kaart worden aangewezen. De laatste maanden is de aandacht voor de CAR echter exponentieel gestegen. Volgens de vele berichtgevingen woedt er een burgeroorlog tussen moslims en christenen waarbij beide partijen elkaar proberen uit te moorden. De situatie ligt echter iets genuanceerder.
De Centraal Afrikaanse Republiek heeft een christelijke meerderheid. Ruim 50% van de bevolking is of protestant of katholiek. Een grote groep van de inwoners van de CAR hangt een inheemse religie aan en zo'n vijftien procent van de bevolking is moslim. Dat ging lange tijd goed. Totdat eind 2012 een staatsgreep werd gepleegd door rebellen, die overigens weer gelieerd waren aan de moslimbroeders. Zij kregen steun van moslimhuurlingen en moslimrebellen uit omliggende landen, zoals Tsjaad en Sudan (malloten uit Darfur). Slechts een hele kleine minderheid van de rebellen schijnt te bestaan uit mensen uit de CAR. Het land wordt geregeerd door buitenlanders. Ook zetten de rebellen kindsoldaten, huurlingen en vrijgekomen (al dan niet vrijgelaten) gevangenen in.
Verkracht
Sindsdien is de chaos compleet. De zogenaamde Selékarebellen trekken moordend en plunderend door het land. Aandacht van media was er eerst niet of nauwelijks. De moslimrebellen, en dat ligt voor de hand, richtten hun peilen vooral op de christenen. Kerken werden vernield, vrouwen verkracht, huizen geplunderd en mensen gedood. Moslims die in zo'n dorp leefden, werden vaak een dag van tevoren geëvacueerd. Langzaam verwierf Seléka de steun van de moslimminderheid in de CAR.
Na een aantal maanden waren de christenen het zat. Ook zij begonnen milities uit de grond te stampen. Met als doel zichzelf te verdedigen. Moslims zeggen nu dat die christelijke milities erop uit zijn om alle moslims uit te roeien. Verhalen over moslims die in stukjes worden gehakt doen de ronde. In hoeverre deze verhalen de waarheid weerspiegelen is niet vast te stellen. Dergelijke verhalen zijn voor de Selékarebellen natuurlijk ideaal om het vertrouwen van de moslimbevolking te winnen. Dat is in ieder geval gelukt.
SGP
Het geweld tegen christenen zorgde ervoor dat het land uit het niets terecht kwam op plek 16 van de ranglijst christenvervolging van de organisatie Open Doors. Sinds een paar maanden zijn er 1600 Franse soldaten in de CAR om de vrede te bewaren. Dat is onbegonnen werk. Daarvoor is het land te groot en de chaos te overheersend. SGP-voorman Kees van der Staaij (SGP) wil de christenen (en andere slachtoffers) in de CAR te hulp schieten.

Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Naties moeten meer en effectievere hulp bieden aan slachtoffers ?–onder wie veel christenen– van extreem islamitisch geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Die boodschap gaat SGP’er Van der Staaij binnenkort overbrengen aan minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) na een gesprek vrijdag in Den Haag met ds. Nicolas Geurekoyame-Gbangou uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat land staat op de zestiende plaats op de ranglijst christenvervolging 2014 van stichting Open Doors.

De vrees bestaat dat nog meer moslimextremisten vanuit heel Afrika naar de CAR zullen trekken. De toekomst van de CAR ziet er niet rooskleurig uit. Een groot, pikzwart gat. Anarchie voert de boventoon. Er moet iets gebeuren!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten