Shater, Suleiman mogen niet aan presidentsverkiezing meedoen

Geen categorieapr 15 2012, 13:59
Twee vooraanstaande Egyptische presidentskandidaten werden zaterdag uitgesloten van deelname aan de verkiezingen van mei. De commissie die toeziet op het rechtmatig verloop van de verkiezingen diskwalificeerde tien van de 23 kandidaten die zich hadden gemeld. Onder hen, de voormalige vice president van Egypte, Omar Suleiman, die jarenlang aan het hoofd van de geheime dienst stond, en de kandidaat van de Moslimbroederschap, Khairat al-Shater. Ook haatbaard Hazem Salah Abu Ismail werd buitengesloten omdat zijn moeder een Amerikaanse zou zijn. Zo heeft de prille democratie van Egypte al een eigen birther schandaal!
Dat Abu Ismail wordt afgeserveerd is weinig verbazend. De salafist is knotsgek. De generaals plegen nog liever (weer) een coup voordat zij hem aan de macht laten.
Shater en Suleiman behoorden echter tot de voorhoede. Naast Amr Moussa, de oud-minister van Buitenlandse Zaken die tien jaar lang voorzitter was van de Arabische Liga, maakten zij de meeste kans op het presidentschap.
De Moslimbroeders hadden eerder beloofd niet deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Zij vormen reeds de grootste fractie in het parlement en maken de meerderheid uit in een commissie die de Egyptische grondwet moet herschrijven. De beweging verklaarde echter dat het vreest dat het leger ook na de verkiezingen een flinke vinger in de pap wilt houden. Dus werd Shater naar voren geschoven -- een zakenman en (naar islamistische begrippen) redelijk gematigde kandidaat die, gelet op de populariteit van de broederschap, een goede kans maakte op de eindoverwinning.
De kandidatuur van Suleiman was opmerkelijker. Als er een iemand in Egypte is die in verband wordt gebracht met het oude regime, is wel de vertrouweling van ex-president Hosni Moebarak. Daarnaast was er al een seculiere kandidaat in de race die net als Suleiman niet de sharia wil invoeren en niet afstevent op een confrontatie met de militairen: Amr Moussa.
Suleiman werd door de verkiezingscommissie uitgesloten omdat hij duizend handtekeningen tekort zou zijn gekomen. Kandidaten moesten minstens dertigduizend handtekeningen uit elk van de vijftien provincies van Egypte binnenhalen om mee te mogen doen. Een adviseur van de oude meesterspion vertelde persbureau Reuters dat zij de extra handtekeningen wel op konden halen.
Ook Shater vecht de beslissing aan. Hij werd gediskwalificeerd omdat hij jarenlang vast heeft gezeten. Toen Moebarak president was, was de Moslimbroederschap als een politieke organisatie immers verboden. Vooraanstaande leden van de beweging, zoals Shater, werden regelmatig in de gevangenis gegooid. Dat dat nu als reden wordt aangehaald om hem van deelname uit te sluiten, is natuurlijk een beetje vreemd, maar wie ligt er wakker van?
Foto: Amerikaanse ministerie van Defensie / Cherie A. Thurlby
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten