SP boet in peiling voor verdediging laffe crimineel

Geen categorienov 13 2011, 11:30
De kiezer kan niet lachen om de manier waarop de SP het opneemt voor een inbreker. Dat blijkt uit de recentste peiling van Maurice de Hond. De PVV profiteert.
Zowel PvdA als SP zorgde afgelopen woensdag voor consternatie door het kabinet te verwijten met "stoere taal" agressie op te wekken. Aanleiding was een affaire waarbij de eigenaar van het Amsterdamse Frans Ottenstadion na vijftien inbraken het heft in eigen hand nam en een nieuwe inbreker het ziekenhuis in sloeg. De 50-jarige crimineel ligt in coma, en dat vinden de linkse partijen zielig. Zij geven nu de schuld aan de twee VVD-bewindslieden op het ministerie van Veiligheid & Justitie, Ivo Opstelten en Fred Teeven. De twee menen namelijk - oh schande - dat burgers zichzelf en hun bezittingen mogen verdedigen tegen overvallers. Drie keer raden wat de kiezer daarvan vindt. Goed, ik zal het verklappen: de PVV wint een zetel en de SP verliest er één. Daardoor wisselen de partijen in zetelaantal (27 om 26). Wie daardoor verrast is, moet zich nodig laten nakijken. Ironisch is dat de PvdA, de 'daders zijn ook slachtoffers'-partij bij uitstek, wél een zetel wint. Die komt van D66, waardoor de partijen op gelijke hoogte komen (17 zetels). Voorts brengt de peiling van deze week een noviteit: het vergiet dat CDA heet, verliest geen zetels en blijft op de uiterst teleurstellende 11 zetels steken.
Naast het stemgedrag peilde Maurice de Hond ook de publieke opinie over het PVV-onderzoek naar een euro-exit. De partij heeft daar goed aan gedaan: liefst 72 procent van de PVV-kiezers is het daarmee eens. Over de gehele linie is het enthousiamse wat kleiner met een score van eenderde van het electoraat. Bij de SP zit het grootste deel van 'de rest'; 50 procent van de linkspopulistische kiezer wil uit de euro stappen. Geinig is dat de kiezers van referendumpartij D66 het al bij voorbaat in hun broek doen voor een volksraadpleging over het herinvoeren van de gulden. PVV (83 procent) en SP (75 procent) zien dat wel zitten, terwijl D66 met een lousy 27 procent enkel het CDA onder zich moet dulden. Voor de duidelijkheid: die D staat volgens Pechtold voor democratie, écht waar.
De volledige peilingen van deze week, met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 32 (-), PVV 27 (+1), SP 26 (-1), PvdA 17 (+1), D66 17 (-1), CDA 11 (-), GroenLinks 8 (-), ChristenUnie 6 (-), Dierenpoes 3 (-), SGP 2 (-), Bejaarden 1 (-)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten