Spinozapremie 2014 naar (o.a.) Dirk Bouwmeester

Geen categoriejun 10 2014, 18:00
Wegens verdienstelijk natuurkundig onderzoek
Theoretisch natuurkundige Dirk Bouwmeester, archeoloog Corinne Hofman, beiden van de Universiteit Leiden, milieutechnoloog Mark van Loosdrecht en trekvogelecoloog Theunis Piersma ontvangen de NWO-Spinozapremie 2014 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dat maakte Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), afgelopen vrijdag bekend. De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. De laureaten ontvangen dit najaar elk 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.
Bouwmeester is momenteel hoogleraar aan zowel de Universiteit Leiden als de University of Santa Barbara. Hij combineert de expertises van de beide onderzoeksgroepen, respectievelijk het experimenteren bij extreem lage temperaturen en nanotechnologie. Hij introduceerde in samenwerking met prof. Roger Penrose een radicaal nieuwe methode om te experimenteren met kwantummechanische eigenschappen van relatief grote objecten. In 2006 toonde hij aan dat een cruciale techniek voor deze experimenten, het superkoelen van een object met licht, mogelijk is.
Zijn supergekoelde experimenten aan mechanische systemen zijn inmiddels wereldwijd door onderzoeksgroepen overgenomen en hebben een race ontstoken naar het testen van de kwantummechanica voor relatief grote objecten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten