Spritzen

Geen categorieapr 17 2014, 10:00
U zou deze column acht keer sneller kunnen lezen.
Stel, het zou u normaal gesproken tien minuten kosten, dan houdt u dus acht minuten over. Acht minuten! Bedenk u eens wat u allemaal zou kunnen doen in die acht minuten, u zou de hond uit kunnen laten, een lunch kunnen maken, een was ophangen, nog vier columns lezen en ga zo maar door. Kortom, uw leven zou nog veel efficiënter kunnen zijn.
Waar we deze revolutie aan te danken hebben? Spritz. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft een nieuwe leestechniek ontwikkelend waardoor we sneller kunnen lezen. Het werkt als volgt: De lezer krijgt via een computer, smartphone of tablet steeds één woord te zien op het scherm waarbij er steeds één letter van het woord rood is. Hierdoor hoeven de ogen niet heen en weer te bewegen en gaat het lezen ongeveer acht keer zo snel.
Dus ja, we houden tijd over als we van spritzen gebruik maken. Maar waarom zouden we dat willen? Waarom moet alles sneller? Is het niet juist heerlijk dat we echt moeten zitten om te kunnen lezen. Dat we daar tijd voor moeten maken. Dat lezen totale focus vereist. Is de rust die dat geeft niet juist datgene wat lezen zo fijn maakt?
Het felle licht van een iPhone-, tablet- of laptopscherm waar op een razend tempo honderden woorden voorbij flitsen doet toch alle romantiek van het lezen in één flits teniet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten