Superprovincie: Ronald Plasterk huilt over GroenLinks

Geen categoriejun 21 2014, 11:30
Het is allemaal de schuld van GroenLinks dat de superprovincie er niet komt, aldus Ronald Plasterk. Wat een onzin. Niemand wilde de superprovincie.
Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, is in feite een fopminister. Zijn uitgeklede portefeuille op het departement (geen politie bijvoorbeeld) zorgt ervoor dat hij niets te doen heeft, behalve twitteren. En dus trok hij als een bezetene aan een dood paard: de superprovincie. Hij moest en zou tenminste iets bereiken deze kabinetsperiode.
Maar de superprovincie was een flutvoorstel, zoals mijn collega Dirk-Jan van Baar gisteren ook betoogde, en dus is het er niet gekomen. Plasterk zou Plasterk niet zijn als hij niet de schuld zou geven aan iemand anders. Het is niet de schuld van hemzelf of van het kabinet dat de superprovincie er niet komt, nee, het is de schuld van... tromgeroffel... GroenLinks. Ja, echt, de partij die gewoon in de oppositie zit.

Plasterk wil geen oordeel geven over het besluit van GroenLinks en D66 om niet mee te doen met de superprovincie, maar stelt wel dat hij de partijen ruim tegemoet is gekomen. "Op de punten die de partijen hadden aangereikt zijn we verregaand hun kant op gekomen", aldus Plasterk. "Maar als je merkt dat er aan de kant van GroenLinks steeds nieuwe punten bijkomen dan houdt het op."

Snapt Plasterk dan niet dat GroenLinks alles te eisen had wat de partij wilde? Immers, het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dan krijg je nu eenmaal koehandel, zeker als het gaat om zo'n controversieel voorstel waar niemand op zit te wachten: in de provincies niet, in het land niet, nergens niet. GroenLinks had het volste recht te eisen wat zij wilden in ruil voor steun aan de superprovincie, die helemaal niet zo super is als Plasterk denkt.
Gelukkig is het voorstel voor de superprovincie gesneuveld. We hebben niet meer centralisatie nodig, maar juist meer decentralisatie. De burger moet meer invloed krijgen, niet minder. Wel jammer voor Plasterk, die nu echt helemaal niets meer te doen heeft op zijn fonkelnieuwe ministerie aan de Turfmarkt in Den Haag. Nou ja, hij kan altijd nog foto's twitteren van nieuwe burgemeesters natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten