Sybrand "rijken aanpakken" van Haersma Buma gedoodverfde favoriet

Geen categorieapr 28 2012, 15:14
Gisteren werd bekend dat Sybrand van Haersma Buma, de huidige fractieleider van het CDA, zich kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap.
Aangezien hij de machtigste man is binnen de fractie op het moment, en zich gisteren volgens vriend en vijand 'goed verweerd heeft' in het debat, twijfelt niemand eraan dat hij wel zal winnen. Sterker nog, het CDA kan die hele verkiezing eigenlijk wel gewoon afgelasten. Geef het stokje maar door aan Sybrand, die wint toch.
Leuk voor hem, natuurlijk, alleen wel een beetje jammer voor het land. Buma liet zich tijdens de onderhandelingen en eergisteren namelijk van zijn slechtste kant zien: het was 100% progressivisme dat de klok sloeg.
Het feit dat er niet bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking hebben we bijvoorbeeld ongetwijfeld aan hem te danken. Net als andere CDA'ers vindt hij OS blijkbaar een geweldige manier om snel en gemakkelijk wat centen te verdienen. Natuurlijk gaat dat ten koste van de belastingbetaler, maar ach, dat zal christendemocraten worst zijn.
Nog erger is een uitspraak die hij eergisteren deed tijdens het debat waar hij zogenaamd naam maakte. De CDA'er zei namelijk dat de Kunduz-coalitie topinkomens zou "aanpakken".
Onze eigen Frank deed dat af als een 'grapje' of een ongelukje, maar dat was het natuurlijk niet. Van Haersma Buma meende wat hij zei. Hij, en de hele CDA-fractie met hem, gelooft dat succes bestraft moet worden. Grootverdieners moeten niet gerespecteerd en bewonderd, maar uitgeknepen worden.
Als je, zoals zoveel CDA'ers, rijk wordt door belastinggeld te stelen, kan ik me iets voorstellen bij deze houding. OS-miljonairs zijn jammer genoeg echter niet de 'topinkomens' waar de christensocialist aan refereerde. Nee, hij heeft het puur en alleen over de gewone, hardwerkende ondernemer en manager (voorbeelden), die zich dagelijks een slag in de rondte werken, en daardoor maandelijks een mooi bedrag kunnen bijschrijven.
Dat het CDA voor links kiest was al eerder duidelijk. Dat Van Haersma Buma nu de grote favoriet is voor het lijstrekkerschap betekent maar één ding: het CDA wordt een grotere variant van de ChristenUnie.
Accepteert de rechtervleugel van deze partij dit dan zomaar? Ja, ik vrees van wel. Maxime Verhagen et al. hebben de handdoek namelijk al lang in de ring gegooid. Zij hebben verloren, Ruth Peetoom en de haren zijn de grote winnaars van de val van het kabinet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten