Syrische oppositie en regime komen elkaar wat tegemoet

Geen categoriejan 27 2014, 8:59
Het is nauwelijks te bevatten, maar er worden zaken gedaan in Geneve.
Dit had de grootste optimist niet durven dromen: blijkbaar zijn de gesprekken in Geneve toch iets van nuttig. Op het moment in ieder geval.

Vrouwen en kinderen die vastzitten in de belegerde Syrische stad Homs mogen met onmiddellijke ingang vertrekken. Dat heeft de Syrische regering toegezegd tijdens het overleg in Genève.

Bemiddelaar Brahimi heeft vanmiddag apart met de delegaties uit Syrië gesproken. De opstandelingen hadden geëist dat er iets gedaan zou worden aan de erbarmelijke toestanden in Homs, waar een deel van de bevolking al 18 maanden verstoken is van eerste levensbehoeften.

Gezien de omstandigheden is dat een behoorlijke toezegging van Assad en co., maar er is meer. De afgevaardigden van Assad hebben namelijk ook gezegd dat mannen de stad ook mogen verlaten, maar dat de namen van de heren eerst opgegeven moeten worden. Syrië wil die lijst dan kunnen inkijken, waarna de lieden - ongetwijfeld aangenomen dat ze geen bekende rebellen zijn - de stad in alle vrede kunnen verlaten. Tenminste, dat zegt het regime.
En dat is niet alles: ook heeft het regime laten weten dat het graag de namen wil van Assad-soldaten die vast worden gehouden door de oppositie. Op basis van die namenlijsten kan er dan een uitruil van gevangenen plaatsvinden.
Natuurlijk is men nog bijzonder ver weg van een vredesovereenkomst - en die komt er niet zolang de betrokken rebellen niet accepteren dat Assad het voor het zeggen houdt in ieder geval een deel van het land - maar deze toezeggingen zijn zowaar positief te noemen. Dat is toch een hele verrassing.
Als het regime slim is zet het in op een akkoord met de SNC - de door het westen gesteunde rebellen - waarbij ze de islamistische vechters/terroristen gezamenlijk te lijf gaan. Het zal heel lastig zijn voor Assad om zo'n coalitie in elkaar te zetten en daarbij de macht min of meer in handen te houden, maar helemaal onmogelijk is het wellicht niet. De oppositie kan deze strijd namelijk óók niet winnen. Er moet dus naar een oplossing worden gezocht waarbij beide kanten iets van winst boeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten