Teeven gaat te ver

Geen categoriejan 17 2014, 9:00
Als het aan Teeven ligt krijg je als verdachte niet zomaar een Verklaring Omtrent Gedrag (de VOG). En ons rechtsbeginsel, je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is dan?
Gisteren schreef Michael al een artikel over de plannen van Teeven. Dat artikel kunt u hier lezen. Ik ben het niet helemaal met Teeven, en dus ook niet met Michael, eens, vandaar mijn reactie.
De zaak ligt nogal ingewikkeld en complex. Veel mensen denken dat je nu alleen geen VOG krijgt als je een strafblad hebt of bent veroordeeld door een rechtbank. Dat is niet helemaal juist. Ook als je als verdachte bekent bent bij justitie, krijg je vaak geen VOG. Teeven wil dit nog verder oprekken met zijn nieuwe plannen.

Waar Teeven op doelt, zijn enkel de zaken die nog in onderzoek zijn bij de politie en daarom nog niet zijn opgestuurd naar justitie. Politiegegevens mogen op dit moment niet worden gebruikt om een VOG te weigeren. Daar wil Teeven nu dus verandering in brengen.

Rechtsstaat
Ik snap de worsteling van Teeven. Tegelijkertijd valt het mij op dat bij dit soort argumentatie wel heel vaak pedofilie en kindermisbruik wordt gehaald. Op die manier is inderdaad voor heel veel wetten draagvlak onder de bevolking te creëren. Toch moet je oppassen. We moeten er alles aan doen om pedofilie en kindermisbruik en andere smerige activiteiten te voorkomen. Maar dat moet wel binnen de kaders van onze rechtsstaat. Die hebben we immers niet voor niets.
Dat is tegelijkertijd de reden dat ik moeite heb met de plannen van Teeven. In ons land hoort een rechtbank, een onafhankelijk rechter, zich te buigen over de vraag of iemand schuldig is of niet. Zolang een rechter dat niet heeft gedaan, is iemand onschuldig. Deze vraag en deze kwestie moeten we vooral bij de rechters laten. Zij zijn daarvoor binnen ons rechtssysteem de aangewezen persoon.
Schimmig
We komen in een heel schimmig gebied terecht als Teeven en/of ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie zelf gaan bepalen wie wel of niet schuldig is en wie dus al dan niet een VOG krijgt. Naast de dreiging van willekeur, is dat helemaal niet de taak van die ambtenaren en ook niet van de staatssecretaris.
Neemt niet weg dat we, binnen de kaders van de wet, alles moeten doen om criminaliteit tegen te gaan. Een snellere rechtsgang zou bijvoorbeeld veel van deze problemen al kunnen voorkomen. Als de veroordeling van de onafhankelijke rechter er eenmaal is, kan Teeven gewoon de VOG weigeren of intrekken.
Het is aardig dat Teeven (VVD) af en toe een proefballonnetje oplaat. Zeker zo vlak voor de Gemeenteraadsverkiezingen heb ik daar ook nog een beetje begrip voor. Het valt echter te hopen dat déze ballon snel uit elkaar spat.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten