Teeven laat Volkert van der Graaf wel vrij

Geen categoriemrt 26 2014, 8:59
Ook deze VVD'er lost een gedane belofte niet in.
Wie kan zich dit nog herinneren? PVV-Kamerlid Lilian Helder ondervroeg staatssecretaris eind 2012 over de stand van zaken met betrekking tot Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Kwam hij, vroeg zij zich af, in aanmerking voor vervroegde vrijlating? Of wordt hij behandeld als de terrorist die hij is waardoor hij niet eerder vrijkomt dan dat hij zijn straf helemaal heeft uitgezeten?
Teeven was toen nog erg fel. Nee, nee, er was geen enkele kans op dat Van der Graaf vervroegd zou worden vrijgelaten, ook niet als hij zich perfect gedroeg:

Goed gedrag kan leiden tot vervroegde in vrijheidsstelling van gedetineerden, liet de staatssecretaris weten. Maar dat geldt niet voor die gevangenen wiens vervroegde vrijlating tot maatschappelijke onrust zal leiden. Teeven gaf deze uitleg in reactie op vragen van PVV-Kamerlid Lilian Helder. 

Je zou denken: overtuigender kan niet.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie geeft om negen uur een persconferentie over het besluit van het Openbaar Ministerie over de voorwaardelijke invrijheidsstelling van Volkert van der G.

Van der Graaf heeft (bijna) tweederde van zijn straf uitgezeten. Daardoor komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hoewel hij in het verleden nog liet weten daar weinig trek in te hebben, laat Teeven vandaag dus weten dat Van der Graaf wél vroeg vrij komt.
Eerder dit jaar verzetten de PVV en Groep Bontes zich daar nog tegen, maar dat heeft blijkbaar totaal geen effect gehad.

In de Kamer werd vanavond rustig gedebatteerd over een mogelijke vrijlating van de moordenaar van Pim Fortuyn, onder het toeziend oog van Fortuyns voormalige chauffeur Hans Smolders en broer Simon Fortuyn. Met name de PVV en Louis Bontes keerden zich tegen de vrijlating en stelden daartoe moties op. Bontes vroeg Teeven 'alle juridische trucs uit de kast te halen'. De fracties van het CDA en de VVD waren tevreden met de uitleg van Teeven en willen nu het onderzoek van het OM afwachten. 

Het OM heeft dit onderzoek dus gedaan en geconcludeerd dat Van der Graaf best vrij kan komen. Hij heeft immers nooit spijt betuigd van de moord op Fortuyn en houdt er nog even radicale denkbeelden op na wat betreft milieu en politiek.
Oh, wacht...
Hierdoor is Teeven de zoveelste VVD'er die zijn achterban in de kou laat staan - net als de rest van de partij, die in oktober vorig jaar nog liet weten dat Van der Graaf niet met proefverlof mocht, maar het nu blijkbaar wel oké vindt dat hij vrij komt. Die club was al ongeloofwaardig, maar het is leuk van ze dat ze daar nog maar een schepje boven op doen door te bewijzen dat we ze echt helemaal niet serieus meer hoeven te nemen.
Op dit moment geeft Teeven een verklaring voor zijn beslissing. U kunt die verklaring zien op politiek24.nl.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten