Zwalkbeleid WMO kost duizenden hun vaste baan

Geen categorieaug 01 2014, 13:59
Door bezuinigingen op gemeentelijk niveau verliezen duizenden schoonmakers hun vaste baan.
De omstreden 'alfahulp' is aan een opmars bezig. Veel mensen in de thuiszorg en schoonmaak kunnen alleen tegen veel slechtere arbeidsvoorwaarden hun oude werk voortzetten ten gevolge van de bezuinigingsplannen van de overheid. Alleen al in de thuishulp raken tien- tot vijftien duizend mensen hun vaste baan kwijt en dat is dan nog een voorzichtige inschatting, aldus Jan Verschuren van BTN:

"Van de helft van de gemeenten is bekend hoe ze de bezuinigingen willen opvangen, van de andere helft niet. Veel mensen zullen nu uitwijken naar een nog goedkopere 'zwarte' werkster."

Deze ontwikkelingen zijn onder andere door mijzelf voorspeld. Die hele aanpassing van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is vroegtijdig, ondoordacht en louter gericht op kostenreductie. Dat geldt voor de willekeur van de zogenaamde 'keukentafelplannen' tot aan de invulling van de 'participatiesamenleving'. Gemeenten zijn er niet klaar voor, ambtenaren weten onvoldoende goed wat er van hen verwacht wordt, om van de burgers maar te zwijgen. De plannen dreigen één groot fiasco te worden.
Afgesproken is dat gemeenten dertig procent moeten bezuinigen op de thuiszorg. Dat is natuurlijk nogal wat in één keer. Eén van de mogelijkheden om die doelstelling te halen is om de schoonmakers in vaste dienst te vervangen door 'alfahulpen'. Deze zijn aanzienlijk goedkoper (€ 14 per uur in plaats van € 23), omdat ze geen sociale lasten hoeven af te dragen. Daartegenover staat dat deze hulpen geen uitkering krijgen bij ziekte, geen recht op een WW-uitkering hebben en geen pensioen opbouwen. Het zijn verkapte loonslaven.
Het is maar de vraag of deze constructie een bezuinigingsuitweg is voor de gemeenten. Rechters hebben namelijk al eerder bepaald dat het inzetten van alfahulpen via bemiddelingsbureau's niet betekent dat er geen sociale premies betaald moeten worden. Ook hoogleraar arbeidsrecht van de UvA, Evert Verhulp, verwacht dat gemeenten voor de rechter zullen worden gedaagd als zij alfahulp inschakelen. Hij heeft nog veel meer kritiek op de plannen. Zo vind hij het 'idioot' dat de plannen haaks staan op die van vijf jaar geleden, toen juist vijftienduizend alfahulpen een vaste baan aangeboden werd. Verhulp:

"We vonden toen met z'n allen het maatschappelijk ongewenst dat deze kwetsbare groepen aan de onderkant van de samenleving werden uitgesloten van de sociale zekerheid. Nu draaien we dat weer om. Ik vind het te gek voor woorden."

Daar heeft onze arbeidsrecht professor natuurlijk helemaal gelijk in. Het beleid zwalkt als een dronkeman van de éne kant naar de andere kant. Zo schiet het niet op natuurlijk. Er ligt al sinds maart een advies van de Commissie Kalsbeek, waarin wordt voorgesteld om de alfahulpen dezelfde sociale rechten te geven als andere werknemers die in soortgelijke banen in vaste dienst voor de overheid werken (gelijkheidsbeginsel). Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat na het reces weten wat hij met het advies doet.
Het zal er op neerkomen dat Asscher kijkt of er ergens nog een potje geld gevonden kan worden. Ik heb alvast een kleine tip voor hem: Minister Dijsselbloem had onlangs een meevaller van 5 miljard euro, misschien dat Asscher eens met zijn collega moet gaan buurten. Het is niet te bevatten, we geven honderden miljarden uit om de Grieken en andere Europese 'familieleden' te redden, maar de sociale rechten van onze eigen mensen worden verder en verder uitgekleed. Snapt u het nog? Ik allang niet meer.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten