Thuiszorg verhuist massaal naar zwart circuit

Geen categoriefeb 02 2015, 10:00
En daar is niets mis mee.
Ja, dit krijg je als de overheid bezuinigt op de thuiszorg, maar mensen het eigenlijk zelf wel kunnen betalen - in ieder geval als de regels en belastingen van de overheid niet van toepassing zijn.
"Zorgverleners die hun baan hebben verloren, blijven een deel van hun oude taken zwart uitvoeren. Vaak hebben ouderen zo’n goede relatie opgebouwd met de zorgverlener dat de thuiszorg alsnog wordt geleverd, maar dan wel zwart. We krijgen steeds meer signalen vanuit onze achterban dat er sprake is van een massale duikvlucht," aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.
Je zou denken: geen probleem, laat die thuiszorgers maar wat extra bijverdienen. Dat is zeker het geval als je bedenkt dat ze door de bezuinigingen een groot deel van hun inkomen kwijtraken - of zelfs helemaal op straat komen te staan. Op deze manier kunnen ze in ieder geval nog wat geld verdienen.
De FNV is daar niet blij mee. De reden? Volgens de vakbond moeten de bezuinigingen terug worden gedraaid zodat thuiszorg-medewerkers hun baan niet verliezen en bejaarden goed geholpen worden.
Volgens Heerts worden de cao’s in de thuiszorg verder uitgehold. De FNV-voorzitter sprak vorige week nog met zorgverleners van Verian die naar eigen zeggen zwaar onder druk worden gezet door hun werkgever. De Gelderse zorgaanbieder wil de thuiszorgfunctie uitkleden en het loon van medewerkers met 20 tot 25 procent verlagen. Daardoor gaan de werknemers er honderden euro’s per maand op achteruit.
Dat klinkt aardig, maar het probleem is dat de zorg in Nederland onbetaalbaar is geworden. We hebben al te lang gewacht; belangrijke hervormingen en bezuinigingen hadden jaren geleden al ingevoerd moeten worden. De FNV kan dat vervelend vinden, maar de vakbond is er deels verantwoordelijk voor dat de veranderingen de thuiszorg nu zo hard op het dak vallen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten