Tijd voor nieuw ontslagrecht

Geen categorienov 07 2011, 14:00
De wonderen zijn de wereld nog niet uit: een goed idee van D66.
Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya heeft een initiatiefwetsvoorstel ingediend om het ontslagrecht te hervormen. Een moderner ontslagrecht zou in de ogen van D66 minder kostbaar en tijdrovend moeten zijn, zodat bedrijven minder huiverig worden om mensen aan te nemen. Een prima gedachte. Eindelijk af van dit stagnerend rudiment uit de socialistische utopie.
Wanneer we onze economie vruchtbaar willen houden is het van belang dat er gewerkt wordt. Zo simpel is het. We zijn erbij gebaat wanneer zoveel mogelijk mensen, zo lang mogelijk zo actief mogelijk zijn.
Dit vereist ten eerste dat werknemers willen werken. En gezien de menselijke aard, is een stimulans daarbij niet zo verkeerd. Wanneer het vaste contract eenmaal binnen is, is het nu wel heel verleidelijk om lekker achterover in onze comfortabele bureaustoel te gaan hangen en af en toe te doen alsof we aan het werk zijn. En daar wordt niemand beter van. Zeker niet, wanneer het even slechter gaat met het bedrijf en gemotiveerde werknemers met een tijdelijk contract wél het veld moeten ruimen. 
Ten tweede moeten werkgevers kunnen en willen investeren in talent. En dit doen ze nu eenmaal een stuk gemakkelijker, wanneer ze niet het risico lopen op een langdurige en kostbare ontslagprocedure wanneer het allemaal toch niet zo rooskleurig blijkt.
Bovendien: ook voor werknemers zelf is een ontslag zo gek nog niet. Het geeft je de kans om met nieuwe energie in een nieuwe baan te stappen. Een ontslag is niet alleen het einde van iets, het is ook een nieuw begin. Een soepeler ontslagrecht geeft niet alleen meer dynamiek aan de arbeidsmarkt, maar ook aan onze persoonlijke ontwikkeling.
En waar was dit huidige ontslagrecht nu eigenlijk voor bedoeld? Om de werknemer te beschermen tegen onrechtvaardig ontslag. Moeten we daar vandaag de dag werkelijk bang voor zijn? Het lijkt eerder een overblijfsel uit de tijd dat de Kleine Zielige Arbeider nog beschermd moest worden tegen de Grote Boze Kapitalist.
Foto: www.photobucket.com door dwsmonkey913.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten