Timmermans' Facebook-diplomatie is een ramp voor Nederland

Geen categorieokt 16 2013, 15:14
Onze eerste sociale media-minister maakt er een puinhoop van.
Gisteravond is de nummer twee op de Nederlandse ambassade, Onno Elderenbosch, in Rusland mishandeld door twee mannen. De indringers drongen zijn woning binnen, waarna ze hem mishandelden, zijn woning overhoop haalden, en een hartje op zijn spiegel schilderden, met daaronder de afkorting LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender).
Geen mens die eraan twijfelt dat deze actie op touw is gezet omdat Nederland onlangs de Russische diplomaat Dmitri Borodin arresteerde. Poetin eiste eerder al dat de verantwoordelijke Nederlandse politieagenten gestraft zouden worden. Den Haag weigerde dat, waarna Elderenbosch ineens bezoek krijgt van een kleine knokploeg.
Toeval bestaat niet, zeker niet in internationale relaties.
Na dit nieuws bekend werd verwachtte ik een reactie van minister Timmermans. En dan bedoel ik: via officiële wegen, aan het adres van het Kremlin.
Helaas, de minister die verliefd is op Facebook koos voor de publieke/social media optie (via):
Er is een reden dat buitenlandse ministers hun werk achter gesloten deuren doen - en dan ook nog eens direct met een buitenlandse collega. Je minimaliseert het risico op mogelijke miscommuniatie dan namelijk.
Timmermans, die zichzelf als één van de beste ministers van Buitenlandse Zaken ooit beschouwt, begrijpt daar niets van. Nee, hij vindt Facebook-diplomatie veel beter: op die manier kunnen zijn groupies hem immers vertellen dat hij echt ge-wel-dig is. Dat hij er ook meer problemen door veroorzaakt dan hij oplost zal hem een zorg zijn. 
Deze man is volstrekt niet in staat om op een goede, effectieve manier om te gaan met het Rusland van Vladimir Poetin. We hebben op zijn positie iemand nodig die machtspolitiek begrijpt, en die zich publiekelijk op een verstandige manier uitlaat over allerhande internationale problemen. Nu zit er een man die zich als een gorilla gedraagt terwijl hij, als puntje bij paaltje komt, het lef niet heeft om écht in actie te komen en een buitenlandse mogendheid onder druk te zetten.
Veel Facebook-geschreeuw, weinig vol; een betere manier om het beleid van onze minister te beschrijven is er niet. Normaal gesproken zou ik me daar niet al te zeer over opwinden. Helaas zien we nu dat Nederlandse diplomaten in het buitenland er het slachtoffer van zijn.
Het is tijd om Timmermans naar huis te sturen en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan iemand te geven die wél competent is en die op een goede, effectieve wijze om kan gaan met thug states als Rusland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten