Tweelingen zijn helemaal niet zo gelijk

Geen categoriejun 30 2012, 8:00
Fundament onder erfelijkheidsstudies weggeslagen.
Zo af en toe gebeurt er wat interessants in de wetenschap. Iets waardoor geaccepteerde theorieën plotseling staan te schudden op hun grondvesten. Zoals nu.

Tweelingonderzoek vormt de basis van de vraag of eigenschappen, gedrag en aanleg voor ziektes aangeboren (nature) zijn of veroorzaakt worden door omgevingsfactoren (nurture). Er zijn al meer dan 10.000 artikelen gepubliceerd waarin verschillen en overeenkomsten tussen leden van eeneeiige tweelingen onderzocht zijn. Ook bestaan er vele tweelingonderzoeksinstituten en -databases voor wetenschappelijk onderzoek, zoals ook het Nederlandse tweelingregister.

Dat onderzoek was gebaseerd op de aanname dat het DNA van eeneiige tweelingen identiek is. Maar... dat blijkt toch niet zo te zijn! Oeps, foutje!

Toekomstig genetisch onderzoek met tweelingen zal ongetwijfeld  nog meer uitwijzen dat ze helemaal niet zo gelijk zijn als we altijd dachten, en dat tweelingonderzoekers nog eens goed naar hun data moeten gaan kijken. Richard Feynman, geneticus en lid van een eeneiige tweeling, start de komende jaren zijn eigen genome project, en hoopt met zijn data meer inzicht te krijgen in deze complexe materie. Hij schrijft op zijn blog: 'volgens het genome project moeten ik en mijn tweelingbroer op exact hetzelfde moment overlijden aan dezelfde ziekte'. Je kunt op je klompen aanvoelen dat dát niet zo zal zijn.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten