U mag niet minder medicijnen gebruiken

Geen categoriejul 12 2012, 17:45
Anders gaat uw apotheker failliet.

LEIDSCHENDAM - Veel kleine apotheken ondervinden financiële problemen doordat het medicijngebruik dit jaar lager ligt dan verwacht. Brancheverenigingen ASKA en BG Pharma klaagden donderdag dat inmiddels zo'n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies draait.

U denkt wellicht: nogal wiedes, te veel inkopen en te weinig verkopen, kan verliezen opleveren. Zeker waar, maar het verraadt ook iets over de manier waarop naar medicijnen wordt gekeken. Medicijnen zijn kennelijk doodgewone producten, net zoiets als kaas voor de kaasboer en tabak voor mijn sigarenboer op de hoek. Als deze winkeliers te veel inslaan en te weinig verkopen, hebben ze een financiële strop.
Toch is er wel degelijk een verschil. Van medicijnen zou je niet moeten proberen zoveel af te zetten als je kwijt kunt, maar zoveel als mensen nodig hebben. Kennelijk maakt een apotheker verlies als hij 'te weinig' medicijnen weet af te zetten. Dat vind ik een uiterst curieuze stand van zaken. Het betekent namelijk ook dat een apotheker winst maakt, als hij meer medicijnen kan slijten. En als het nu ging om schoenen, is dat natuurlijk prima, maar het kan volgens mij niet de bedoeling zijn dat de apotheker een financiële prikkel heeft om zoveel mogelijk pilletjes te verkopen.
Het zou dan namelijk - en ik vul nu gewoon in wat u hopelijk al dacht - zo kunnen zijn, dat apothekers meer medicijnen verkopen dan de patiënt in kwestie werkelijk nodig heeft. En het zou ook zo kunnen zijn dat artsen en apothekers onderling afspraken maken over de af te zetten hoeveelheid. Om nog maar te zwijgen van de farmaceutische bdrijven zelf. Dat zou tot nadenken moeten stemmen - wat u overigens ook kunt onderdrukken door een pilletje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten