Vakbond wil geen pensioenvrijheid

Geen categoriefeb 09 2012, 9:00
De jongens bij Shell hebben een goed idee. Vanaf volgend jaar krijgen nieuwe werknemers (voor het huidige personeel verandert er niets) wat zij noemen een "individueel beschikbare premieregeling" voor hun pensioen. Niet meer collectief maar individueel sparen voor je oude dag. Mensen mogen voortaan zelf bepalen hoe zij het geld, dat zij verplicht worden te sparen, beleggen. Prachtig toch?
Niet volgens de FNV. Een woordvoerder van de vakcentrale laat weten dat er op deze manier "veel minder pensioenopbouw over [blijft] dan bij de huidige regeling via het pensioenfonds." Dat is natuurlijk maar de vraag en afhankelijk van hoe of bij wie werknemers hun geld sparen of beleggen.
De feiten weerspreken de FNV. In Chili is men dertig jaar geleden op een individuele spaarmethode overgestapt. Daar klaagt niemand. Zij kunnen zich aansluiten bij een fonds of zelf beleggen. De uitkeringen liggen jaarlijks gemiddeld 9 procent boven de inflatie. Dat werkt dus uitstekend!
De vakbond is niet overtuigd. "Shell gaat hiermee in een stap van de allerbeste pensioenregeling naar de allerslechtste," aldus de FNV. "Het is niet minder dan een sterfhuisconstructie voor het huidige pensioenfonds." Dat is waar en Godzijdank! Nu is op het pensioenfonds waar werknemers van Shell bij zijn aangesloten weinig aan te merken maar tal van andere fondsen moeten dit of komend jaar korten op de uitkeringen omdat er niet verstandig belegd is. Waarom hebben de mensen van de vakbond toch meer vertrouwen in die pensioenbeheerders dan individuele spaarders? Je zou toch denken dat mensen zelf meer belang hebben bij een goed resultaat?
Wat de FNV natuurlijk werkelijk vreest is dat het macht verliest. Immers, als mensen individueel voor hun pensioen gaan sparen hebben ze de vakbond niet meer nodig om pensioenafspraken te maken met de werkgevers. Weg vakbond. Dus slaat ze dreigende taal uit. "Er is een enorme vraag in de markt naar technisch geschoold personeel," weet FNV-bestuurder Egbert Schellenberg. "Als je dan opeens de slechtste pensioenregeling hebt, dan zal dit ernstige gevolgen hebben voor de mate waarin mensen voor Shell zullen kiezen als werkgever."
Werknemers houden volgens de vakbond namelijk niet van keuzevrijheid. Werknemers willen volgens de vakbond geen eigen verantwoordelijkheid.
Ik moet het nog maar zien. Mij lijkt de nieuwe pensioenregeling juist een pluspunt. Jonge en ambitieuze mensen die liever het heft in eigen hand nemen zullen juist liever voor Shell werken dan een concurrent die hen geen opties biedt.
Foto: Wikicommons / Luiz G. Xavier
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten