Van Miltenburg en Rutte ruzieën over begrotingsakkoord

Geen categoriesep 12 2014, 12:44
De premier weigert de details van het begrotingsakkoord te delen met de Tweede Kamer.
Het is GeenStijl opgevallen dat Kamervoorzitter Van Miltenburg en premier Mark Rutte ruzie met elkaar hebben over het begrotingsakkoord. Zoals u weet wordt het akkoord officieel bekendgemaakt op Prinsjesdag, maar zijn de meeste cijfers al gepubliceerd door verschillende media. Er wordt dus nogal gelekt - niet vanuit de Kamer, maar vanuit het kabinet.
Parlementariërs eisen daarom van de Kamervoorzitter en het kabinet dat zij alle documenten nu al in mogen zien.
Het resultaat? Van Miltenburg liet weten het daar helemaal mee eens te zijn. Zij zou, zei ze, er bij het kabinet op aandringen om te doen wat de Kamer vraagt. Wij citeren:

"Geloof mij, ik heb dit zeer nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij het kabinet. Niet alleen dit jaar maar ook vorig jaar. Ik denk dat het goed is dat we over de begroting praten en niet over de reuring praten die het vroegtijdig lekker van stukken met zich meebrengt. Ik denk dat dat slecht is voor het politieke debat en ik heb ook het idee dat het slecht is voor het aanzien van de Tweede Kamer, dat we dit soort discussies weer hebben."

Duidelijk dus: de voorzitter van de Tweede Kamer vindt dat de stukken verzonden moeten worden naar Tweede Kamerleden zodat zij er zich over kunnen buigen en hun werk daadwerkelijk kunnen doen. Geen gekke gedachte, zou je zeggen.
Helaas denkt premier Rutte daar net een beetje anders over. Die liet de Kamer gisteren namelijk weten dat hij niet van plan was om hieraan mee te werken.
Dat is op zich al erg genoeg, maar het wordt zo mogelijk nog chaotischer. In zijn brief (zie bijlage onderaan dit stuk) beweert de premier het volgende:

"Dit jaar is op uitdrukkelijk verzoek van beide voorzitters de afspraak gemaakt om de begrotingsstukken op vrijdag 12 september onder embargo te verstrekken."

De vraag is nu: wie liegt? Houdt Van Miltenburg de schijn op tegen haar collega-parlementariërs, of probeert Rutte haar een hak te zetten door haar de schuld in de schoenen te schuiven?
Hoe dan ook: het is dus weer één grote bende in de Haagse kaasstolp. Nog even en Van Miltenburg en Rutte rollen vechtend over straat terwijl RTL Nieuws en de NOS het begrotingsakkoord helemaal online hebben gezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten