Van Persie: eerste permanente Nederlandse aanvoerder

Geen categorieaug 13 2011, 13:59
In de Britse Premier League dan, natuurlijk.
Robin van Persie kon weleens de eerste vaste Nederlandse aanvoerder worden van een Brits team. SoccerNews.nl bericht dat de Nederlandse aanvaller ontzettend veel vertrouwen geniet van Arsene Wenger, zijn manager bij Arsenal.
Van Persie wordt de opvolger van de Spanjaard Cesc Fabregas, die op het punt staat naar FC Barcelona te vertrekken.
Hoewel een aantal Nederlandse spelers de aanvoerdersband heeft gedragen in de Premier League, was geen van hen de vaste aanvoerder van zijn team. Voor Van Persie geldt dat vanaf aankomend weekend dus wél.
Geen geringe prestatie; al helemaal niet gezien zijn wat getroubleerde jeugd. Van Persie stond bij Feyenoord bekend als een egoïstisch, arrogant mannetje die zichzelf belangrijker achtte dan het team. Hij werd zelfs 'onhandelbaar' genoemd.
Bij Arsenal is hij er echter in geslaagd zichzelf opnieuw uit te vinden. Het straatjochie met de grote bek is opeens uitgegroeid tot een verantwoordelijke sterspeler, een man die liever heeft dat zijn team 1-0 wint doordat hij zich kapot loopt, dan 4-3 verliest met alle drie de doelpunten van zijn team op zijn naam.
Ondertussen blijft het opvallend dat Van Persie weliswaar veel aanzien geniet bij Arsenal, maar dat hij bij Oranje er steeds weer niet in slaagt het verschil te maken. Ironisch genoeg komt dat waarschijnlijk juist door zijn nieuwe speelwijze, zijn inzet voor zijn team; hij is meer bezig ballen af te pakken en zijn teamgenoten in staat te stellen om te scoren dan om zelf goals te maken. Natuurlijk is dat heel prettig, maar Oranje heeft behoefte aan een gemakkelijk - en véél - scorende spits. Denk het type Kluivert of Van Nistelrooij.
Van Persie is een ander type speler - geworden. Hij vecht, hij knokt, hij zet zich altijd voor de volle 100% in, maar laat kansen - als hij ze al krijgt - te vaak aan zich voorbij schieten. Niet omdat hij niet wil, maar omdat hij bezig is 'het team' te helpen óf de bal te veroveren, óf de bal in de ploeg te houden. Dat is waardevol en belangrijk, maar de diepste man van het Nederlands elftal moet toch vooral doelpunten scoren.
Be that as it may, de aanvoerdersband van Arsenal zal Van Persie goed staan; daar mogen we allemaal, als Nederlanders, best trots op zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten