Verkiezingen Afghanistan

Geen categorieapr 06 2014, 8:00
Hoge opkomst
De stembureaus in Afghanistan zijn inmiddels gesloten. De opkomst was hoger dan verwacht: bijna 60% oftewel ongeveer 7 miljoen van de 12 miljoen stemgerechtigden, dit meldde persbureau Reuters.
De stemlokalen waren vanwege drukte een uur langer geopend. Zo'n 200 van de ruim 6400 kieslokalen konden wegens veiligheidsredenen niet worden geopend. Volgens mediaberichten waren er in sommige stemlokalen ook te weinig stembiljetten aanwezig. De Afghaanse bevolking koos niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe provinciebesturen. In de loop van vandaag worden de eerste uitslagen van de verkiezingen verwacht.
In het zuidoosten van Afghanistan raakten vier mensen gewond door een explosie in een stembureau in de provincie Logar. Volgens de plaatselijke autoriteiten vond de explosie plaats in een stembureau in een school, enkele uren na de opening. Namens de waarnemersmissie van de EU was de Nederlandse PvdA Europarlementariër Thijs Berman ook aanwezig. Hij stelde zijn werk zaterdag in Kabul een half uurtje uit vanwege een dreigende situatie:

"We besloten even te wachten en binnen te blijven en kregen na een half uur een seintje dat het veilig was".

De Europarlementariër kon nog geen overzicht geven van het verloop van de stembusgang:

"Wat ik tot nu toe heb gezien zijn lange rijen voor de stembureaus. Binnen is het over het algemeen rustig."

Afghanistan kiest een opvolger voor president Hamid Karzai. Mocht geen van de acht kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen, volgt er eind mei een tweede ronde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten