Verplicht leesmateriaal: Sobibor-overlever doet zijn verhaal

Geen categoriesep 05 2014, 12:00
Lezenswaardig.

"Tot het laatste moment voor de gaskamers hebben veel Nederlandse Joden gedacht dat ze in een herhuisvestingskamp terecht waren gekomen. Ze gaven me tips bij het helpen uitstappen. Een Duitse SS-officier hield een welkomstspeech waarin hij zich verontschuldigde voor de oncomfortabele reis. Hij zei dat de appartementen bijna gereed waren, maar dat de toekomstige bewoners eerst onder de douche moesten om zich te desinfecteren. 'Stuur voordat u zich uitkleedt nog een kaart naar uw geliefden, waarin u hen verzekert dat u op een mooie plaats bent aangekomen.' De mensen klapten en sommigen riepen 'bravo'."

Overlever Philip Bialowitz legt uit dat de Nederlandse joden pas begrepen dat het misschien toch niet helemaal je van het ging toen ze werden gesommeerd om hun bagage met foto's en andere persoonlijke bezittingen achter te laten. Ze hadden echter pas in de gaten dat ze hun dood tegemoet gingen op het moment dat de motoren werden aangezet en ze vergast werden.
Vreselijk.
Zolang hij leeft zal Bialowitz dit verhaal delen met nieuwe generaties. God zegene hem en laten we hopen dat hij dit werk nog vele jaren kan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten