1. Home
  2. Vijf partijen kunnen de grootste worden bij Europese verkiezingen

Vijf partijen kunnen de grootste worden bij Europese verkiezingen

Geen categorie13 apr 2014, 10:14
Het spant er ineens om.
De komende verkiezingen voor het Europees Parlement worden de belangrijkste ooit. Blijkbaar heeft de gemiddelde kiezer dat ook in de gaten, waardoor het speelveld opeens meer verdeeld is dan ooit tevoren. Zie hier de meest recente peiling van Maurice de Hond:
D66 is op het moment dus virtueel de grootste met 25 zetels, op de hielen gevolgd door de PVV (24), maar ook de SP, VVD en zelfs het CDA doen in mei mee voor de titel 'grootste partij van Nederland.' Alle drie staan zij op dit moment op 21 zetels. Voor de VVD is dat een dieptriest resultaat, maar wat de SP en met name het CDA betreft is het natuurlijk een prestatie van formaat. Voor die laatste is het immers acht zetels winst ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. En nee, zes virtuele zetels meer voor de SP is ook niet bepaald een geringe prestatie.
Je zou dus zeggen: in principe kunnen vijf partijen de grootste worden bij de verkiezingen. Helaas voor Emile Roemer en de zijnen is De Hond het daar niet mee eens. De opkomst ligt bij Europese verkiezingen namelijk behoorljik laag. Dat is goed voor de andere vier grote partijen, maar niet voor de SP. Zie hier de verwachte resultaten als de opkomst te vergelijken is met die van 2009:
Dit betekent dat de SP alleen de grootste kan worden als zij haar kiezers goed mobiliseert. Zij moet daarin boven zichzelf uitstijgen. Lukt dat, dan maken de socialisten echt een kans op de verkiezingsoverwinning.
Het klinkt misschien vreemd, maar voor eurosceptici zou het 't beste zijn als de PVV en SP erg groot worden, en Artikel50 ook een zetel of wat wint. Vergeleken met de rest van de mainstream partijen is de SP namelijk vrij eurokritisch. Een goed resultaat van die partij, de PVV en Artikel50 zal dan ook niet anders kunnen worden uitgelegd dan als een overwinning van eurosceptisch Nederland. 
Dat geeft de burger moed. Misschien dat we er dan alsnog voor kunnen zorgen dat er géén federale Europese Unie komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten