VNL gaat coalitie aan met Nigel Farage's UKIP

Geen categorienov 13 2014, 17:59
Na het vertrek van de SGP uit de EFD en de implosie van Artikel 50 heeft Nederland eindelijk weer een ambassade bij de eurosceptici in het Europees Parlement.
Eén van de in Nederland meest populaire politici uit het Europees Parlement is paradoxaal genoeg noch pro-Europees, noch Nederlands. Ik heb het uiteraard over de welbespraakte Nigel Farage, die in het Europees Parlement het ene na het andere verbale precisiebombardement kan laten vallen
Momenteel zijn er (naast Farage's UKIP) zes partijen uit zes verschillende landen die in een alliantie met de Engelsman zitten. Partijen uit Frankrijk, Italië, Zweden, Polen, Litouwen en Tsjechië vormen tezamen de Europe for Freedom and Democracy-groep. Helaas geen Nederlander, want voormalig lid en SGP'er Bas Belder zit momenteel met de Engelse Conservatieven in de ECR-groep. Artikel 50 adverteerde met een UKIP-connectie afgelopen Europese Parlementsverkiezingen, maar wist geen zetel te halen en is kort daarna in elkaar gedonderd. Resultaat: Farage populair in Nederland, maar niemand om hem hier te vertegenwoordigen. Raar.
Daar komt nu gelukkig verandering in: VNL-politici Bontes en Van Klaveren gaan een coalitie aan met UKIP:

De voormalig PVV-ers Louis Bontes en Joram van Klaveren (VNL) gaan politiek samenwerken met de partij van de Britse politicus Nigel Farage (UKIP). Dat hebben ze vanmiddag officieel beklonken in Brussel.

[...]

UKIP heeft Voor Nederland, de partij van Bontes en Van Klaveren benaderd om een Europa-brede anti-EU partij te vormen. Ook in andere Europese landen zoekt UKIP naar partners die tegen Brussel willen strijden.

Met Wilders wil Farage niet samenwerken vanwege zijn inconsistentie, zegt Farage. “Wel voor vrijheid van meningsuiting zijn, maar de Koran willen verbieden”. Dat Wilders veel groter is dan VNL, vindt de Farage niet zo belangrijk: “Grootte is niet alles”.

Zowel Voor Nederland als UKIP (United Kingdom Independence Party) hopen van de samenwerking te profiteren.

Het is heel goed om te zien dat de eurosceptische beweging in Europa beter en gestroomlijnder georganiseerd gaat worden. Het is hard nodig dat Europa - en dan bedoel ik heel Europa - met luide keel bevoegdheden en geld gaat terugeisen van Brussel. En dat - uiteraard - doet op een respectvolle manier, waardoor Farage's keuze in Nederland voor VNL (in plaats van de PVV) een stuk beter te verklaren valt.
Nu alleen nog hopen dat Bontes en Van Klaveren met VNL in 2019 zetels kunnen veroveren in het Europees Parlement. Dat is dan ook het enige minpuntje aan dit nieuws: helaas alleen nog een politieke eeuwigheid weg van nu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten