VNO-baas Wientjes onder vuur

Geen categoriejun 21 2014, 13:00
Kartelvorming
Het Financieele Dagblad meldt dat scheidend VNO-NCW topman Bernard Wientjes betrokken zou zijn geweest nij een kartel van diens voormalige werkgever, de sanitairfabrikant Villeroy en Boch. Wientjes zegt op zijn beurt hier niets van te weten. Tegen het FD zei hij:

"Ik wist hier helemaal niets van, totdat jullie belden. Ik begrijp wel dat ze de schuld bij mij proberen te leggen. Als jij zo’n zware boete krijgt als Villeroy & Boch, €?70 mln, dan ga je natuurlijk een verdediging bedenken. Dan kijk je naar iemand die mede-eigenaar was van een deel van het bedrijf. Dat vind ik niet zo raar van ze".

De Duitse sanitairfabrikant Villeroy & Boch kreeg in 2010 een miljoenenboete voor jarenlange deelname aan verboden prijsafspraken. Het kartel zou actief zijn geweest tussen 1992 en 2004. Ook Wientjes eigen bedrijf Ucosan, dat in de jaren 90 is overgenomen door Villeroy & Boch, wordt in het arrest genoemd. In een reactie wijst Wientjjes er op dat hij nooit is veroordeeld:

"Ik heb persoonlijk nooit een prijsafspraak gemaakt. Niemand had toestemming voor prijsafspraken. Wat al mijn medewerkers doen weet ik natuurlijk niet van iedereen. Er zijn geen invallen bij mij geweest. Ik ben nooit gehoord. Ik ben geen verdachte. Ik ben niet veroordeeld. Ik heb geen boete gehad".

Wientjes heeft het arrest niet gelezen en stelt dat het FD eerst maar eens aan feitenonderzoek moet doen en dat publicatie hierover voortijdig is. Wientjes tegen het FD:

"Ik kan het (feitenonderzoek van de Commissie, red.) voor je vragen bij Villeroy & Boch. Maar dan moet je publicatie nu opschorten. Voor wat hoort wat. Ik vind het bizar en banaal dat op basis van een september vorig jaar verschenen arrest nu overnight een verhaal geschreven schijnt te moeten worden met suggesties over mijn integriteit."

Ik denk dat de heer Wientjes daar een terecht punt heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten