Paniek! Vogelgriep Hekendorp gevaarlijk voor mensen

Geen categorienov 16 2014, 19:00
Nederland is (weer) van de leg.
Oh nee, oh nee, verschrikkelijk! Iedereen moet doodsbang worden. Oh jongens, dit is niet best! De vogelgriep is weer uitgebroken:

Voor heel Nederland is zondag om 11.30 een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht. Aanleiding is de vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater). Het blijkt te gaan om een voor gevogelte zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant.

Dit komt allemaal nadat er vogelgriep werd vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp (wie kent het niet). Soms is er bij vogelgriep geen gevaar voor mensen, maar in dit geval wel. U weet wat dat betekent:

Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. „Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan”, aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Op het bedrijf zelf worden alle 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee boerderijen in de buurt wordt ook onderzoek gedaan en er is een zone van 10 kilometer afgekondigd rond de boerderij waarin vervoer maar liefst 30 dagen niet wordt toegestaan.
Natuurlijk is het vervelend en jammer dat het zo moet, maar de manier waarop de rest van de media hiermee omgaan is echt weer buitengewoon irritant. Er worden harde headlines geschreven, de bevolking wordt in een staat van paniek gebracht, en er wordt net gedaan alsof dit werkelijk vre-se-lijk nieuws is voor het hele land. Allemaal oppassen, kippen kunnen dodelijk zijn!
Gelukkig valt dat allemaal mee. Het is jammer voor de boerderij in kwestie, maar de rest van het land hoeft geen zorgen te maken. De vogelgriep komt regelmatig voor en de gevolgen ervan blijven altijd beperkt, onder andere doordat er snel en effectief wordt ingegrepen, net zoals dat het geval nu is.
Aangezien onze vrienden van de mainstream media dat ook weten kun je maar één conclusie trekken: ze schrijven alleen maar paniekerige angstverhalen omdat ze daar meer kranten mee verkopen, pageviews genereren en/of kijkers trekken. That's all.
Het zou je er bijna toe aanzetten om massaal kopieën in te slaan van The News: A User's Manual, door Alain de Botton. Nou ja... bijna. Weet je wat, ik doe het gewoon helemaal. Koop het boek hier... en doe er iets nuttigs mee.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten