Vredestop Syrië is een farce

Geen categoriejan 28 2014, 9:00
In Geneve praten op dit moment vertegenwoordigers van de Syrische regering met vertegenwoordigers van de SNC. Laatstgenoemde club is echter een lege huls met 0,0 invloed.
De vredestop in Geneve liet lang op zich wachten. Onmogelijke eisen van beide kanten zorgden ervoor dat het nooit tot een echt overleg kwam. Druk van het Westen zorgde er echter voor dat beide partijen harde eisen lieten vallen. De steun van het Westen verliezen is immers het meest dramatische wat één van de groepen kan overkomen. Assad heeft nog steeds de beelden van Libië in zijn achterhoofd. Toen Amerika en Frankrijk zich met de burgeroorlog in dat land gingen bemoeien, was het snel gedaan met de macht van Kadhaffi. Zo'n scenario moet Assad kost wat het kost voorkomen. Dat verklaart tegelijkertijd zijn bereidwilligheid om zijn gifgas te ruimen.
De SNC vertegenwoordigt de rebellen uit Syrië. Deze Syrische Nationale Coalitie wordt gesteund door het Westen en dan vooral door Turkije. Deze groep bestaat vooral uit Syrische bannelingen. Syriërs die al jaren niet meer in Syrië wonen. De groep wordt door het westen als redelijk seculier gezien. Veel landen zouden graag zien dat de SNC het bewind in Syrië overneemt. Dan is men af van Assad en tegelijkertijd voorkomt men dat fundamentalisten de macht grijpen.
Waarheid
Dat de SNC echter mag aanschuiven bij de vredestop is een farce. Deze geleerden kunnen wijs uit hun nek kletsen, maar de waarheid is ontnuchterend. De SNC heeft helemaal geen invloed op de rebellen die momenteel vechten in Syrië. De twee grootste en machtigste rebellengroepen, ISIS en het Al-Nusrafront, moeten helemaal niets hebben van de SNC. Die is in hun ogen veel te seculier.
Maar zij zijn niet de enige. Alle rebellengroepen keren zich tegen de SNC. Zelfs (grote delen van) de FSA (Free Syrian Army, die door velen als seculier wordt gezien en dus als verlengstuk van de SNC) hebben de SNC afgewezen. Ook andere 'seculiere' groepen die vechten in Syrië voelen zich niet vertegenwoordigd door de SNC.
Wapenstilstand
Dat zorgt voor een vreemde situatie. De SNC praat over het uitruilen van gevangenen, wapenstilstanden en vrede. Men weet zelf echter drommels goed dat men daar helemaal niet over gaat. De SNC wil denk ik helemaal geen wapenstilstand. Als zij een wapenstilstand sluit met Assad is de volgende dag al duidelijk dat rebellen in Syië zich helemaal niets aantrekken van wat de SNC allemaal bekokstooft. De SNC vertegenwoordigt geen rebellen en die kunnen dus ook niet stoppen met vechten.
U zult zeggen, waarom praat men dan over vrede als men die samen helemaal niet kan sluiten? De SNC is de laatste die toegeeft dat zij nauwelijks invloed heeft, dat snapt u. Assad moet wel, hij kan het zich niet permitteren om het Westen voor het hoofd te stoten. Misschien is hij er wel op uit om het Westen te laten zien dat die hele SNC een lege huls is. Het Westen laat zich vooral voor het lapje houden. Men zou dolgraag willen dat de SNC invloed had. Men houdt zichzelf nu maar voor de gek.
Krediet
De optie die door sommigen wordt aangedragen dat SNC en Assad vrede sluiten en dan gezamenlijk gaan optreden tegen islamitische extremisten (lees: Al-Qaeda) is een papieren overwinning. Het levert Assad meer krediet op in het Westen. That's all.
Het akkoord over Homs is trouwens illustratief voor dit mijn betoog. De SNC heeft met Assad geregeld dat bijvoorbeeld vrouwen en kinderen uit de stad weg mogen. De rebellen die het in Homs echter daadwerkelijk voor het zeggen hebben, voelen zich helemaal niet aangesproken.

De rebellen in de oude stad zelf eisen ook eerst een eind aan de belegering, en nemen geen genoegen met een tijdelijke wapenstilstand. In een videoboodschap zijn rebellen te zien in Homs die de conferentie in Genève als 'verraad' van de hand wijzen.

Gevangenenruil
Daar valt de SNC lelijk door de mand... De SNC ontkent dan ook dat er een deal is (of dus was). Dat alles om ernstig gezichtsverlies te voorkomen. Ook gaat de SNC inventariseren hoeveel gevangenen de rebellen vasthouden. Ook al zo'n aanfluiting. Ik denk dat de meeste rebellen hun gevangenen heel rap een kopje kleiner hebben gemaakt. Filmpjes genoeg op internet. Komt nog bij dat de SNC helemaal geen gevangenenruil kan regelen omdat men helemaal geen zeggenschap heeft over mogelijke gevangenen. De rebellen erkennen de SNC immers niet.
Die hele vredestop is één grote farce. Mooier kan ik het niet maken.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten