Vreselijk verslag uit Homs

Geen categoriejan 19 2012, 13:00
Hoe bruut is Assad?
Het antwoord kunt u lezen in de Volkskrant van vandaag.
Een correspondent van deze krant heeft een geheim agent geinterviewd. De agent in kwestie is in het geheim echter aan het werk voor de rebellen. Hij wil dus best wat kwijt over de tactieken en strategie van de veiligheidsdiensten die de rebellie de kop proberen in te drukken:

Maar revolutionairen in de schuilplaats nabij de opstandige stad Homs staan voor hem in: 'Abu Majid' is van de geheime politie, en werkt stiekem 'voor ons'. 'Ik heb gezien', zegt hij, 'hoe mijn collega's kinderen van 6 of 7 jaar doodsloegen omdat ze met hun vader bij een demonstratie waren. Ik moest wat doen.'

Hij vertelt hoe collega's een vrouw voor de ogen van haar man martelden om namen van activisten los te krijgen; hoe agenten een oude man doodsloegen omdat ze vermoedden dat hij bij een demonstratie betrokken was. En hij beschrijft talloze martelingen van alledag, met elektriciteit, stokken, zwepen. 'Nieuwe gevangenen worden vaak dagen aan het plafond gehangen, met stalen handboeien. Ik heb ze na een week naar beneden zien komen. Hun armen waren als boter, of nat brood. Je zag het bot er doorheen komen.'

Er kan geen misverstand over bestaan dat Assad een van de meest verschrikkelijke dictatoren is in het Midden-Oosten. En ja, dat zegt veel. Heel veel zelfs.
U kunt ongetwijfeld meer van dit soort verhalen verwachten in de komende weken. 'Abu Maijid' zal niet de laatste zijn die overstapt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten