VVD moet waken voor het gat op rechts

Geen categorieapr 27 2012, 18:59
Inhoudelijke steun aan het Kunduz-akkoord drijft bestuurders-gezind rechts Nederland alsnog in de armen van de PVV.
Ik blijf bij de stelling die ik gisteren en vandaag al heb onderbouwd: geweldig dat er een akkoord ligt, jammer dat het zo'n slappe linkse bende is. Drie miljard naar natuur. 4,5 miljard naar ontwikkelingshulp. Geen uitgesproken steun voor de uitstekende Wet Werken naar Vermogen. Extra accijnzen. Afschaffing van de verplichte kilometervergoeding. Uit alles blijkt: het moet vooral lonen als je niets bijdraagt aan de samenleving. Veiligheid, zorg en onderwijs komen daarna wel. En mensen die gewoon werken, zijn paria's.
De geest van het akkoord is geen probleem voor D66, ChristenUnie en GroenLinks. Van die partijen wisten we al waarvoor ze staan. Niets verkoopt zo goed als zieligheid. En inderdaad: gezamenlijk pakken de partijen na het akkoord zes zetels winst. Het CDA is allang blij dat het weer eens iets te verkopen heeft. Buma's sterke optreden levert hem twee zetels op.
De partij die heel erg moet oppassen is de VVD. Er is maar één iets dat eventueel tot trots mag leiden, en dat is het feit dat de partij de begroting binnen de perken heeft kunnen houden voor 2012. Voor de rest is het vooral heel veel waar de VVD altijd tegen was: belastingverhogingen en een overdaad aan linkse hobby's. Als ik VVD-kiezer was, dan zou ik mij enorm belazerd voelen.
Helemaal terecht is dat overigens niet. Er was simpelweg geen keus. De PVV liep weg voor de ultieme mogelijkheid om over rechts te bezuinigen en de pijn te leggen waar die hoort: ontwikkelingshulp, het rijk, en 'gratis' schoolboeken. Daarmee dreef Wilders Rutte in de grijpgrage armen van de progressieve middenpartijen. Rutte doet er verstandig aan het bereiken van een akkoord weg te stoppen onder de noemer 'daadkracht', maar de inhoud zo snel mogelijk te vergeten.
De VVD is in staat een land te besturen, dat moge helder zijn. Op dit moment is Mark Rutte echter meer de 'redelijke premier' dan de man die de belangen van rechts Nederland omzet in beleid. De PVV gooide de afgelopen anderhalf jaar sociaal-economisch al flink wat roet in het eten, nu komen de progressieven ook nog het rechts-cultureel erfgoed om zeep helpen. Als de rechtse kiezer met een voorkeur voor regeren de balans gaat opmaken, is zelfs de totaal niet verantwoordelijkheidsgezinde PVV gewoon weer een optie.
Langzaamaan begint er een nieuw gat op rechts te ontstaan. Niet voor het eerst. In 1990 moest Frits Bolkestein de VVD duidelijk maken dat Joris Voorhoeve eigenlijk altijd al D66'er is geweest. In 2002 pakte Pim Fortuyn de zetels die voor het oprapen lagen door de sociaal-liberale koers van de VVD. In 2006 was het Wilders die liet zien dat Nederland niet bang voor hem was. In 2008 dreigde Rita Verdonk de VVD compleet leeg te trekken. Met als voorlopig hoogtepunt 2010, waarbij PVV en VVD met een rechtse campagne op 55 zetels uitkwamen. Das war einmal. De VVD wringt zich in alle mogelijke bochten om, tegen haar eigen zin, onnavolgbaar Europees beleid te verdedigen. De PVV toonde aan geen verantwoordelijkheidsbesef te hebben. Wat rest is een groot, gapend gat aan rechtse bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Als Rutte ballen heeft, doet hij niet te moeilijk over het huidige akkoord. We hebben een nieuwe basislijn, de kredietbeoordelaars kunnen weer even tevreden zijn, de nationale portemonnee is een beetje gedicht. Dat was het wel zo'n beetje. Maar dan wordt het nu wel tijd om er inhoudelijk afstand van te nemen. Dit is géén VVD-akkoord. Het is een akkoord van ChristenUnie, GroenLinks en D66. VVD werd gedwongen mee te doen. Als de partij zo stom is argumenten te zoeken voor die drie miljard euro naar milieu, dreigt er een héél groot gapend gat aan de rechterkant van het politieke spectrum te ontstaan. Rechts Nederland moet naar de stembus gelokt worden om links van een meerderheid te houden. Want meer PvdA, SP en GroenLinks is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten