VVD pakt campagne op

Geen categoriemei 24 2012, 17:45
Zo zien we dat graag: de VVD wil snel doorgaan met het verkleinen van de overheid, bijvoorbeeld door het terugbrengen van het aantal Kamerleden.
De campagne voor de Tweede Kamer-verkiezingen is pas echt losgebarsten als ook de VVD weer van zich laat horen. Vandaag is het dan zover: VVD-fractievoorzitter Stef Blok vindt dat het kabinet óók in de demissionaire periode door moet gaan met het verkleinen van de overheid. Dat wordt natuurlijk nogal lastig met een Kunduz-coalitie (met CU, D66 en GL erbij), maar vooruit, het is een mooie campagneboodschap.
Blok zei tijdens het debat over de jaarverslagen van het kabinet vandaag: "De overheid bedenkt meer regels, geeft meer geld uit, maar het hindert hen alleen maar in hun werk en het leidt niet to beter resultaat." Een waarheid als een koe, al lijkt tegenwoordig de VVD de enige partij die zich daar zorgen over maakt.

Hij toonde verder opnieuw zijn ergernis over het grote aantal spoeddebatten, moties en Kamervragen. "Eén Kamervraag kost zo'n 3750 euro, en er zijn hier Kamerleden die, altijd met de beste bedoelingen, zo 3,5 ton aan kosten hebben gemaakt."

Ik zou me niet zo druk maken om de Kamervragen, eerlijk gezegd. Maar Blok sprak over een ander interessant punt dat hopelijk toch echt een keer wordt uitgevoerd: het terugbrengen van het aantal Kamerleden van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Als het aan de VVD ligt, komt het kabinet met een wetsvoorstel zodat de Tweede Kamer in de huidige samenstelling daar nog over kan stemmen (want het proces om de Kamer te verkleinen duurt jaren en jaren).
Het terugbrengen van het aantal Tweede Kamerleden van 150 naar 100 kan op voldoende draagvlak rekenen in de samenleving, dus het is nu aan de politici: durven ze het aan? Kleinere partijen zoals de ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en ook GroenLinks zullen verdwijnen, maar wie rouwt daar om? Het is tijd dat links en rechts hun krachten gaan bundelen; we hebben nu teveel politieke (mini)partijen in de Kamer. Een vier- of vijfpartijencoalitie is na 12 september de enige mogelijkheid. Dat is niet te doen.
Nog even en er komt een insecten- of een gratis-bier-voor-studenten-partij. Kom dus maar door met dat wetsvoorstel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten