VVD verdeeld tussen liberalen en haviken

Geen categoriedec 01 2013, 12:52
Denkt u dat uw telefoon weleens wordt afgeluisterd, en zo ja vindt u dat erg?
Eerder vandaag besteedde ik al aandacht aan de peiling van Maurice de Hond. Zoals ik schreef blijkt deze week dat de VVD en PvdA in potentie veel kleiner zijn geworden dan ze waren. In het voor hen best mogelijke scenario halen ze nog maar een stuk of 60 zetels.
Hoewel dat bijzonder interessant is, zijn dat niet de enige resultaten die De Hond vandaag met ons deelde. Hij deed namelijk ook onderzoek naar de afluister- en hackpraktijken van de AIVD (en andersoortige inlichtingendiensten). Uit dit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de bevolking ziende blind en horende doof is, dat een ander deel het prima vindt dat er wordt afgeluisterd, en dat weer een ander deel (het is niet eenderde bij eenderde bij eenderde, maar het komt er wel bij in de buurt) zich er (ernstig) zorgen over maakt.
De kiezer is dus verdeeld over de vraag wat belangrijker is: (schijn-)veiligheid of privacy.
Die verdeeldheid zie je ook - of misschien zelfs met name - terug bij de VVD. Zie hier de antwoorden op de drie belangrijkste vragen:
Kijkt u eens naar die verschillen. 36% van de VVD'ers denkt dat hun telefoongesprekken nooit worden afgeluisterd (ha, ha, tuurlijk niet!), 26% heeft er geen enkel probleem mee als dat wél zo is, en slechts 18% vindt het erg. Bij email zie we VVD'ers wat realistischer worden, maar nog steeds is men ontzettend verdeeld: 22% zegt dat emails niet door anderen wordt gelezen, 33% vindt hacken niet erg, 29% vindt dat wel. Vervolgens zie je bij de derde vraag dat de achterban zelfs verdeeld is over het opslaan van uw browsergedrag.
Het interessante aan deze resultaten is dat je in één oogopslag ziet hoe de achterban van de VVD eruit ziet. Je hebt de gematigden in het midden, met aan de ene flank de echte liberalen en aan de andere de veiligheidshaviken voor wie geen enkele maatregel te ver kan gaan. Die laatste groep is niet per definitie (in zijn eentje) de grootste, maar heeft het wel voor het zeggen in zowel de partij als het kabinet: zowel Fred Teeven als Ivo Opstelten horen namelijk bij deze vleugel.
Hoewel het een klein wonder is dat de VVD die vleugels vooralsnog bij elkaar heeft gehouden biedt deze peiling een opening voor andere - vrijheidslievende - partijen: als zij zich hard maken voor de bescherming van de privacy en het debat over de AIVD blijven voeden konden ze de VVD weleens in tweeën (of drieën) scheuren.
Leest u mee, (toekomstige) oppositiepartijen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten