VVD: 'Wij weten heel goed wat integriteit is, kijk maar!'

Geen categorieaug 22 2013, 10:15
Het was Halbe Zijlstra die Johan Houwers uit de fractie mikte. Wat een daadkracht opeens.
Een onthullend stuk van Volkskrant-verslaggever Jan Hoedeman: volgens zijn bronnen stapte VVD-Kamerlid Johan Houwers (beschuldigd van het verstrekken van valse inkomensgegevens aan een hypotheekverstrekker) niet uit zichzelf op. Sterker nog, Houwers wilde niet weg; hij werd door VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gedwongen uit de fractie te stappen.
De VVD had het afgelopen juli even helemaal gehad met al die integriteitsproblemen binnen de partij. Daarom leek het Zijlstra en de partijtop een goed idee om voor de verandering een keer op tijd in te grijpen, aldus de VVD-spin waar Hoedeman intrapt:

Deze gang van zaken wordt door diverse bronnen in de VVD bevestigd. Tot nu toe deden Houwers en de partij het voorkomen alsof hij zelf zijn conclusies had getrokken.

Dat is natuurlijk heel interessant. Want waarom willen "diverse bronnen" in de VVD zo graag hun ei kwijt aan iemand van de Volkskrant? En waarom vertellen ze allemaal precies hetzelfde verhaal, namelijk dat Houwers moest opstappen, omdat Zijlstra met zijn vuist op tafel sloeg? Dat zijn belangrijke vragen, want dit heeft alles weg van een actie om de boel eens flink te spinnen in het voordeel van de 'daadkrachtige' Zijlstra. In het artikel van de krant staat dat de hele VVD-fractie zelfs werd teruggeroepen van het zomerreces, om te overleggen over de situatie van Houwers. Zijlstra zou hebben gezegd: "Wij gaan hem vragen op te stappen, anders sturen we hem weg."
Nou, nou, toe maar. Niet doorschuiven, maar aanpakken. Daar houdt de Nederlandse kiezer wel van. Maar klopt het ook dat Zijlstra heeft ingegrepen en eigenhandig Houwers de deur heeft gewezen? Het heeft er alle schijn van dat de VVD een offensief is gestart om het imago van de partij op te krikken. Anders had dit nooit zo in de krant gestaan. Dat is hun goed recht, maar we moeten ons blijven afvragen: hoe écht was die keiharde actie van Zijlstra nou?
Wil de VVD alleen maar het imago verbeteren of komen er structurele veranderingen? Blijft de nieuwe VVD in opspraak geraakte VVD'ers wegsturen, ook na Houwers? Waarom is Jos van Rey dan nog steeds niet uit de partij gezet? Pas als er een grote schoonmaak wordt gehouden binnen de partij, kunnen we de VVD weer een beetje serieus nemen. Op het gebied van integriteit dan, want het blijft onbegrijpelijk dat de liberalen zo passief als een schoothondje achter Diederik Samsom aanlopen en belastingverhoging na belastingverhoging accepteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten