Waarom? Daarom!

Geen categorieaug 10 2013, 17:44
Ons wordt voortdurend verteld dat de euro zo goed is voor 'Europa'. Ons wordt wijsgemaakt dat 'het licht uitgaat' als we de euro afschaffen. Ons wordt beloofd dat het 'morgen' allemaal beter zal gaan. Ons wordt voorgehouden dat het ergste van de crisis over is. Ons worden meningen als feiten gepresenteerd.
Het begint zo langzamerhand eentonig te worden. De gevestigde euro-orde beweegt hemel en aarde om de goegemeente te laten geloven in het hiernamaals. De eurofiele medemens wordt gewatteerd, de euro-realist verketterd. Keer op keer op keer. En alle media doen eraan mee: op de radio, op de televisie, in dag- en weekblad. Waag het niet om kritiek op de euro of 'Europa' (waar steevast de EU mee bedoeld wordt) te hebben: uw afwijkende mening zal worden geridiculiseerd. Maar als je vervolgens vraagt naar de argumenten, dan komt men niet veel verder dan de vroegere schoolplein wijsheid: Waarom? Daarom!
Want wie kijkt naar de feiten, die kan voor zichzelf nuchter vaststellen, dat het simpelweg overal kommer en kwel is in Europa en vooral in de eurozone landen. Juist in de eurozone landen. Ik zal alle ellende niet herhalen, dat weten we nu wel. Maar ik wil in deze korte column ook nog op een ander aspect wijzen, dat vaak in de 'economische' discussie onderbelicht blijft.
Want laten we wel wezen, de euro-realisten hebben het gelijk voor honderd procent aan hun zijde. De euro is gewoon een mislukt monetair experiment. Een bewuste politieke zet om een federaal Europa stapje voor stapje dichterbij te brengen. Maar naast de 'verelendung', die deze politiek met zich meebrengt voor honderden miljoenen burgers, is het verlies van onze vrijheid ten gevolge van het streven naar een federaal verband misschien wel het grootste offer dat van ons gevraagd wordt. Een onaanvaardbaar offer, want vrijheid is niet te koop. Zij is onbetaalbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten