Waarom we naar moslims wijzen

Geen categoriejul 25 2011, 11:30
De aanslagen in Noorwegen zijn voer voor rechtsmensen. De man die in Noorwegen tientallen mensen doodde, deed eigenlijk wat voor sommige internetreaguurders niet meer was dan de daad bij het woord voegen. In de blogosfeer zwerven namelijk reaguurders rond die door dezelfde haat tegen de islam en de sociaaldemocratie getekend worden als die van wie ze nu een Noorse psychopaat noemen. Zowel Dirk-Jan als Joost hebben gewezen op de noodzaak tot reflectie wat dit betreft.
Deze reaguurders haten de islam en moslims. Ze gebruiken deze termen als stoplap voor alle problemen denkbaar. Hopelijk is de aanslag in Noorwegen en de reflectie die erop volgt voor hen een katharsis.
Desalniettemin moet de vraag beantwoord worden waarom moslims hun doelwit zijn. Soms is het terecht om naar moslims te wijzen en veel allochtonenproblematiek houdt verband met de islam - laten we dat alles niet inslikken. Maar de vraag is hoe het komt dat de islam en moslims dikwijls worden gezien als de bron van alle kwaad. Een berichtje op Elsevier kan een aanwijzing zijn voor een antwoord:

Journalisten hebben na de aanslagen in Noorwegen te snel en onterecht de schuld bij radicale moslims gelegd. 'Dit weerspiegelt een gedachtegang waarbij alle slechte dingen maar één oorzaak kunnen hebben: islamieten.' (...) Ook in het buitenland zijn kenners teleurgesteld over de snelheid waarmee analisten de terroristische daden in verband zouden hebben gebracht met de islam.

Dit wringt, want het is volstrekt rationeel om te denken moslims als daders. Vooral de eerste aanslag was volledig in de stijl van het islamitisch terrorisme. Dagelijks worden we overspoeld met autobommen of andersoortige bomaanslagen over de hele wereld. Als de rook opgetrokken is, worden deze aanslagen vrijwel altijd opgeëist door islamitische terroristen. Het is, met andere woorden, helemaal niet gek om de daders in die hoek te zoeken; het is geen anti-islamitische reflex, maar ervaringskennis.
Toch laat een aantal experts weer weten dat het zo teleurstellend is dat we direct naar moslims wijzen als het om dergelijke aanslagen gaat. Het is deze toon en een soortgelijke boodschap die jarenlang in de (Nederlandse) politiek klonk en het zijn dergelijke berichten die de islam en moslims werkelijk tot zondebok maakt. Want er staan altijd mensen klaar om hen in bescherming te nemen, ongeacht wat er gebeurd is. Zo bezien, lijken de moslimhaters die tegenwoordig het internet bevolken op het verstoten broertje van het schattige zusje islam dat vaak kan rekenen op bescherming die het niet altijd verdient.
Nu is het aan het broertje om de wrok en het zelfmedelijden te overstijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten