Waarom we niet tegen rokers moeten zijn

Geen categorieapr 18 2011, 11:30
Onder sommige groepen mensen is 'de roker' even populair als 'de bemiddelde blanke man' onder PvdA'ers.

Een kwart van de werkgevers en werknemers vindt dat het salaris van rokende medewerkers mag worden gekort als ze door hun verslaving ziek worden.

Wat zegt dat? In de eerste plaats dat de Nederland voor op zijn minst een kwart bevolkt wordt door types die bang zijn dat anderen ten koste van hen bevoorrecht worden. Deze mensen zouden de roker niet tegenwerken als hij een risico nam, waarbij zij niets te verliezen zouden hebben. De klagers lopen een risico, want het loon dat de roker krijgt doorbetaald als hij ziek is tengevolge van zijn slechte gewoonte, zou ook aan hen besteed kunnen worden.
Maar waar zet deze angst voor het risico de deur voor open? Is alleen roken er een oorzaak van dat een werknemer eventueel iets tekort komt? Nee, want de gemiddelde werknemer heeft tal van onhebbelijkheden die zijn leven verkorten. Waarom zouden we mensen die te weinig bewegen niet gewoon op hun salaris korten? Die mensen krijgen ook allerlei nare ziektes, net als de te zware man van finance en die immer gestreste pipo van human resource.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek melden rokers zich vaker ziek.

Wat een losse eindjes-statistiek. Moeten we hier nu zelf maar de causale relatie bij bedenken? Hoe het ook zij, hieruit blijkt niet dat rokers zich vaker ziek melden omdát ze roken. Net zo min als uit 'vegetariërs drinken water' blijkt dat ze dat doen, omdát ze vegetariër zijn. Als we ons met dergelijke statistiek willen wapenen tegen de rokers, dan moeten we ook al die onderzoekjes die aantonen dat tomaten/salami/stoeptegels/waterijs kanker veroorzaken, serieus nemen.
Waarom richten we ons op rokers als we bang zijn voor het risico zelf iets tekort te komen? Er zijn zoveel meer oorzaken voor het ziekteverzuim van werknemers dan roken alleen. Ik heb niet veel op met de klagers die de roker middels dwang willen veranderen in een niet-roker. Maar daar gaat het niet om. Wat van belang is, is dat we ons het gevaar van antirookmaatregelen realiseren. Als we rokers gaan pesten, zetten we de deur open voor nog veel meer anti-campagnes. Want dat met de auto naar het werk rijden moet ook maar eens gesanctioneerd worden, evenals calorierijk voedsel in de kantine en de vrijdagmiddagborrel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten