Wanneer breekt het WNF met andere koninklijke dierendoders?

Geen categorieapr 19 2012, 15:14
Carlos is bepaald niet de enige WNF-bobo die wel eens een beestje afknalt.
Koning Juan Carlos ligt onder vuur. Hij had immers onlangs gejaagd op olifanten en buffels. Als erevoorzitter van het WNF in Spanje heb je dan een probleem: je 'houdt' van dieren, maar schiet ze, puur voor de hobby, dood. Een beetje merkwaardig, vindt u niet?
WNF-donateuren vinden in ieder geval van wel. De druk op het Wereld Natuur Fonds, om zich te distantiëren van de spaanse monarch, nam dan ook razendsnel toe. De Nederlandse tak van de milieuclub stuurde koning Carlos een boze brief, de Spaanse tak belegt binnenkort een ledenvergadering; leden kunnen dan aangeven wat er moet gebeuren met hun erevoorzitter.
Dat is allemaal heel leuk en aardig, maar waarom wordt de voorzitter van de Britse tak van het WNF met rust gelaten?
Ik heb het dan natuurlijk over prins Charles.
Net als Carlos houdt Charles wel van een jachtpartijtje. Herten, vossen en gevogelte zijn met enige regelmaat het slachtoffer van zijn 'dierenliefde'.
Sterker nog, toen men de vossenjacht wilde verbieden voerde prins Charles openlijk campagne om zijn hobby te behouden. Het was, aldus de prins, namelijk een oude, gevestigde 'traditie'. En tsja, tradities waar hij plezier aan beleeft moet je natuurlijk behouden. Ook als dat inhoudt dat dieren die geen vlieg kwaad doen door een roedel bloeddorstige jachthonden aan stukken worden gescheurd.
Onder het goedkeurend oog van de voorzitter van het WNF Engeland nog wel.
Nu we het toch over monarchen en prinsen hebben die wel van een jachtpartij houden terwijl ze zich ook inzetten voor het Wereld Natuur Fonds is het misschien ook nuttig om koning Carl Gustaf van Zweden onder de loep te nemen. Deze man bepleit het afknallen van wolven omdat die de hertenstand bedreigen. En hoe minder herten, hoe minder er te jagen valt voor hem.
Dat kan natuurlijk niet. De wolf is dan wel een bedreigde diersoort in Zweden (er leven daar nog maar 200 wolven in het wild), maar ach, de hobbies van de koning zijn natuurlijk veel belangrijker.
Indien u zich afvraagt wat hij doet bij het WNF: hij is de beschermheer van het WNF in zijn land. 
Tenslotte hebben we ook nog prins Henrik, een andere royal (uit Denemarken). U kunt hem zien staan op de foto hierboven, omringd door dode herten.
Voor ik het vergeet: ja, ook prins Henrik is de beschermheer van het WNF.
Valt het u ook op dat er hier een bepaald patroon waarneembaar is?
Wanneer spreekt het WNF zich uit tegen de hobbies van prins Charles en koning Carl Gustaf? Waarom wordt koning Juan Carlos wel aangepakt, terwijl die andere twee (toekomstige) vorsten met rust worden gelaten, terwijl zij precies hetzelfde doen?
Nog belangrijker: hoe kan het dat het WNF de jachtpartijen van prinsen en koningen (en voorzitters) normaal gesproken met alle liefde door de vingers ziet, tot het publiek zo boos wordt dat ze zich niet langer stil kunnen houden?
Vindt het Wereld Natuur Fonds geld en macht belangrijker dan principes? Het antwoord ligt, lijkt mij, voor de hand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten