Wat!? Britse doktoren willen totaalverbod op sigaretten

Geen categoriejun 25 2014, 14:00
In een poging om iedere vorm van zelfbeschikking uit te roeien, willen Britse doktoren nu een totaalverbod op alle sigaretten op het Angelsaksische eiland.
Ik ben mijn hele leven al een overtuigd niet-roker. Het spul stinkt, is duur en ongezond, maakt je afhankelijk en staat zelfs een tikje ordinair. Geen sigaretten voor mij, al meer dan 25 jaar niet. Toch jeukt het bij mij uit recalcitrantie wanneer ik dit soort berichten onder ogen krijg. Ja, ik zou er haast eentje opsteken als ik dit soort berichten lees:

UK doctors seek permanent ban on selling cigarettes to those born after 2000

The motion represents an opportunity for the UK to be the first country to eradicate cigarettes.

Doctors have voted overwhelmingly to push for a permanent ban on the sale of cigarettes to anyone born after 2000.

The motion passed at the British Medical Association's annual representatives' meeting on Tuesday means that the doctors' union will lobby the government to introduce the ban, in the same way it successfully pushed for a ban on lighting up in public places and on smoking in cars carrying children, after votes in 2002 and 2011.

Voor de oppervlakkige mens klinkt zoiets natuurlijk goed: leuk, we gaan weer een stukje kwaad uit de wereld helpen. Sigaretten zijn evil en verdienen de brandstapel!
Maar voor wie een beetje nadenkt is dit natuurlijk een gotspe. Wie denken die doktoren (en de overheid, als de BMA z'n zin krijgt) wel niet dat ze zijn? Ieder mens wordt in vrijheid geboren en behoort ook de vrijheid te hebben z'n eigen leven in te richten zoals hij dat zelf wil. Denkt die persoon z'n plezier te kunnen halen uit roken? Dat is dan prima. Ja, er kleven serieuze gezondheidsbezwaren aan, maar die worden willens en wetens aanvaard door de roker.
Keuzevrijheid is immers niet alleen de vrijheid om te kiezen wat goed is, maar geeft ook de ruimte om 'minder gelukkige' keuzes te maken. Dat klinkt misschien gek, maar we doen vrijwel allemaal, vrijwel iedere dag. Ja, ook u. Of wilt u alle patatjes, snoepjes en frisdrank die u verorbert soms wijs noemen? Alle biertjes, wijntjes, whiskeys die u nuttigt en alle uren die u met uw gat op de bank doorbrengt in plaats van joggend door het park. We stellen bezoekjes aan de tandarts uit en zien onszelf buikjes krijgen. Het moge duidelijk zijn: we opteren eigenlijk allemaal met grote regelmaat voor zaken die wellicht niet de beste keuzes voor ons lichaam zijn, maar wel voor ons plezier en humeur. En is dat ook niet een hoop waard?
Verder zijn die dokters natuurlijk weinig intelligente dieven van hun eigen portemonnee. Want bij wie komen rokers klagen over hun hoestjes, gebrek aan conditie, kortademigheid, bronchitis, astma en longkanker? Precies, bij de mensen die nu hun eigen werk wegbezuinigen. Ziet u? Roken is immers niet alleen puf-kuch-kuch, maar ook ka-tjing!
Je zou mensen normaalgesproken willen behoeden voor het zetten van stappen waarin ze het brood op hun eigen plank wegjagen, maar in dit geval blijf ik liever met m'n armen over elkaar aan de kant staan. Deze doktoren die het idee van zelfbeschikking ontkennen en zelfs willen tegenwerken kunnen geen aanspraak maken op mijn compassie.
Het wordt dus zo zoetjes aan eens tijd die kruistocht tegen rokers te staken, want het hele idee van vrije wilsbeschikking gaat op de helling. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van een campagne die bedoeld is om de mens vooruit te helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten