Wat is er toch aan de hand met het Wereld Natuur Fonds?

Geen categoriejun 04 2011, 14:00
Wie krijgt er geen warme gevoelens bij de arme, bedreigde pandabeertjes?
Krijgt u weleens het magazine van het Wereld Natuur Fonds? U weet wel, die organisatie wiens doel het zou moeten zijn om bedreigde diersoorten te beschermen?
Zo ja, valt u dan ook iets op? Mij wel, namelijk: het blad staat vol met links actiepunt na links actiepunt. Als je niet beter wist zou je bijna denken dat het een linkse hobbyclub betreft.
Een voorbeeld: blijkbaar heeft de groep waar ik ooit gepassioneerd aanhanger van was (al die arme beestjes beschermen was mij als kind wel wat geld en tijd waard) besloten dat gloeilampen en, zeg, panda's, niet samengaan. Het verband tussen beide ontgaat mij ook, maar dat weerhoudt het WNF er niet van 'normale' lampen de oorlog te verklaren.
Op de website van de dierenvrienden staat het volgende te lezen:

De nieuwe generatie led-lampen voor thuis zijn zeer zuinig en besparen zo veel energie. Om het gebruik van dit duurzame alternatief voor het ouderwetse ‘peertje’ te stimuleren, hebben het Wereld Natuur Fonds en de Nationale Postcode Loterij de handen ineengeslagen in de campagne ‘wat led je?’.

Als dierenfan, maar niet als socialist, kan ik alleen maar antwoorden: wat gaat dat jullie aan? Ik dacht dat mijn ouders - en ik - geld aan jullie doneerden om diersoorten voor uitsterven te behoeden, niet om propagandawerk te verrichten voor Milieudefensie.
Alsof deze actie niet erg genoeg is blijken mijn dierenhelden zich tegenwoordig ook in te zetten voor internationale afspraken die er zogenaamd op gericht zijn klimaatverandering te bestrijden, maar die er in feite alleen maar in zullen slagen westerse economieën te ondermijnen. Was dit wat prins Bernhard voor ogen stond toen hij het WNF - tussen jachtpartijen in Afrika door - oprichtte? Op de één of andere manier kan ik me het niet voorstellen.
Ik las het blad en de website van het WNF altijd met veel plezier toen men zich nog bezighield met het creëeren van een betere dierenwereld. Die tijd lijkt onderhand echter voorbij te zijn. Tegenwoordig leest het vooral als een links actieblaadje: klimaatverandering, gloeilampen, we gaan allemaal deaud. Is dan niets meer heilig?
Wat is er in godsnaam aan de hand bij het WNF?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten