We gaan decentraliseren!

Geen categoriejan 03 2012, 10:15
Katholieke basisscholen mogen eigen Pabo kopen.
Halbe Zijlstra wil de wet aanpassen zodat de Thomas More Pabo overgenomen kan worden door 55 katholieke Rotterdamse basisscholen. Zo krijgt Rotterdam er een kleine, gespecialiseerde hogeschool bij. Een prima ontwikkeling, want van megalomane hogescholen met anoniem verzuipende studenten hebben we genoeg.
De Rotterdamse vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) krijgt met de overname van deze Pabo de gelegenheid om studenten op te leiden die beter zijn toegespitst op het werk op hun basisscholen. Uiteraard speelt de katholieke signatuur hierin een rol, maar ook het specifieke werkveld:

RVKO-voorzitter Frie van Os zei in april niet te verwachten dat het 'curriculum' na overname drastisch zou worden hervormd. 'Maar de leerkrachten die op onze Rotterdamse scholen voor de klas komen te staan, moeten uit andere vaatjes kunnen tappen dan wat gemiddeld voor de rest van het land geldt. In Rotterdam-Zuid bijvoorbeeld leeft 35 procent van de ouders van onze kinderen van een bijstandsinkomen. Veel van die leerlingen beginnen met een achterstand. Daar moet je als leerkracht op kunnen inspelen.'

Uitstekend. Wanneer er aangekondigd zou worden dat het curriculem wél 'drastisch zou worden hervormd' zou ik me zorgen gaan maken. Maar hier zit het 'm (gelukkig) niet in. Alleen al het gegeven dat het om een kleine Hogeschool gaat, waar studenten gericht en aandachtig worden opgeleid, zal van deze opleiding al een betere maken. En daarbij wordt het onderwijs vormgegeven vanuit de ervaringen uit het werkveld. Niets managers die van heg noch steg weten en leraren gaan opleggen wat ze allemaal wel niet zouden moeten doen. Maar vakmensen die vanuit hun ervaring exellente leraren gaan opleiden.
Groter is niet beter, dat hebben we de afgelopen jaren wel geleerd. Daarom hoop ik van harte dat Nederland inderdaad een kleine confessionele Pabo rijker zal worden. En van mij mag dit de tendens worden in ons gehele onderwijssysteem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten