We mogen Sabir A. uitleveren

Geen categorieapr 17 2012, 15:00
Er zijn geen juridische obstakels.
Zo oordeelde de Hoge Raad vandaag. K.zou volgens de Amerikanen in Afghanistan samen met anderen aanslagen hebben beraamd voor al-Qaeda.

Sabir K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar uitgezet naar Nederland. Een arrestatieteam sloeg hem op Schiphol direct in de boeien. De rechtbank in Rotterdam heeft de uitlevering aan de VS in oktober goedgekeurd. K. ging daartegen in beroep.

De verdachte verzette zich tegen zijn uitlevering, onder meer omdat volgens hem Amerikaanse functionarissen waren betrokken bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als zou worden vastgesteld dat de Amerikanen daarbij betrokken waren, dan mag hij niet worden uitgeleverd. Maar de rechtbank heeft geen directe betrokkenheid vastgesteld en dus verwerpt de Hoge Raad die klacht.

Nu is het aan minister Opstelten (Veiligheid en jusititie) of K. ook daadwerkelijk zal worden uitgeleverd. Als K. voor al-Qaeda werkte, moet hij natuurlijk worden uitgeleverd en gestraft. Het lijkt me alleen wel wezenlijk of er sprake is geweest van martelingen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten