Weekers is weg, maar het probleem, dat blijft

Geen categoriejan 30 2014, 10:15
Het echte probleem is namelijk niet Frans Weekers, maar het kabinet.
Het toeslagendebat met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers duurde gisteren uren. Er hing de hele avond een dreigende sfeer. De oppositie was van plan een motie van wantrouwen in te dienen, maar even na half twaalf 's avonds - na een belletje van de premier - besloot Weekers om de eer aan zichzelf te houden. Vandaag gaat hij naar de Koning om zijn ontslag aan te bieden.
Weekers was een onbenullige staatssecretaris die in de afgelopen jaren vaak in opspraak is geweest: vanwege de Limburg-connectie met Jos van Rey, vanwege zijn laksheid in de zaak van de Bulgaren-fraude en laatstelijk vanwege de problemen met de uitkering van de toeslagen door 'zijn' Belastingdienst. Weekers leek nergens van op de hoogte. Hij deed kennelijk maar wat op het ministerie van Financën. Zijn ambtenaren zijn ongetwijfeld blij dat hij is vertrokken.
Nu Weekers weg is, is het tijd om de balans op te maken. Het kabinet van VVD en PvdA zit er iets langer dan een jaar, en er zijn al twee staatssecretarissen opgestapt (Co Verdaas en nu Weekers), de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zit 'parttime' in Brussel en de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans lonkt naar een baantje in het buitenland. Het beeld dat ontstaat: Mark Rutte is een bijzonder slechte personeelsmanager én de bewindslieden van Rutte II zitten er niet voor het Nederlandse volk. Ze zitten er voor zichzelf, voor hun eigen loopbaan.
Dat de overheid er niet voor ons is, blijkt wel uit de perikelen bij de Belastingdienst: de overheid eist veel van ons, maar doet niets terug. Wie de afgelopen dagen de Belastingdienst belde om te vertellen dat verschillende toeslagen niet zijn gestort, had een zeer kleine kans dat de telefoon werd opgenomen. Wie een rekening van de overheid niet op tijd betaalt, krijgt meteen de overheid achter zich aan, maar andersom heeft de burger het maar te pikken dat de overheid te laat is met de uitbetaling van toeslagen.
Gezinnen zitten in deze tijd met smart te wachten op die toeslagen (die op kunnen lopen tot honderden euro's per maand), want het leven wordt met de dag duurder door Rutte II en de voortdurende financiële onzekerheden. Het probleem is dus niet Weekers, maar het kabinet. Het probleem is dus van blijvende aard. Het kabinet gaat nog lang niet weg, omdat de VVD veel te bang is voor de kiezer nadat de liberalen iedere verkiezingsbelofte hebben gebroken en iedere denkbare belastingverhoging hebben ingevoerd, samen met hun vrienden van de PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten