Weekoverzicht Brussel, week 14

Geen categorieapr 05 2013, 17:44
Met de nageurende kruitdampen van de 'redding' van Cyprus, vorige week, nog in de lucht, verschoof de aandacht weer een beetje naar het andere nieuws. Wat gebeurde er van de week zoal nog meer daar in Brussel? Een selectie.
Opvallend was natuurlijk de uitspraak van de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, dat de Cypriotische crisis de euro sterker had gemaakt. Beetje vreemde uitspraak, want de euro verloor juist terrein tegenover de dollar. Hij bedoelde dan ook dat het geval Cyprus de financiële markten duidelijk had gemaakt dat de saamhorigheid van de eurozone landen sterker was dan ooit. Schäuble:

"Ook de financiële markten hebben begrepen dat wij beter zijn voorbereid en veel hebben bereikt. Tot nu is alles veel beter gelopen dan veel deskundigen hadden voorspeld. Ik zeg: we zullen in de geschiedenisboeken lezen, dat deze crisis Europa nog meer heeft samengebracht. Het continent leeft in 'een zeer gelukkige tijd'."

Je vraagt je af of een dergelijke technocraat wel over enig empathisch vermogen beschikt om zo'n laatste opmerking te maken, want ik vermoed zomaar dat de Cypriotische bevolking daar heel anders over denkt.
Paaszondag opende met een waarschuwing van de Commissie aan het adres van de Britse premier Cameron, die gewaarschuwd werd voor 'xenofobie' door diens hardere opstelling jegens Britse belastingeters uit den vreemde. Hij wil snel strengere toelatingseisen stellen aan buitenlandse werknemers, omdat al volgend jaar de huidige beperkingen voor Roemenen en Bulgaren worden opgeheven.
Op tweede Paasdag deed topeconoom Bas Jacobs er nog een schepje bovenop, zie ook hier. Hij pleitte voor een onverwijlde schoonmaak van de bankensector, in Europees verband. Jacobs:

"Banken moeten nu hun verliezen openbaren en afschrijven en zich herkapitaliseren, anders krijg je zombiebanken die niets uitlenen en ontstaat er in Europa een verloren decennium zonder economische groei. Een groot deel van de Europese banken is nu al afhankelijk van de ECB. Die banken met verborgen verliezen verlenen geen kredieten en knijpen de economie af. Om de bankensector op deze manier aan te kunnen pakken is een Europese bankenunie onontbeerlijk. Zonder regime om banken af te wikkelen, te saneren of te redden, durven beleggers geen geld te steken in zwakke banken. Om de kredietverlening in Europa aan de gang te krijgen, moet de bankenunie in no time worden aangepakt."

Dat de belastingbetaler van vak Noord in dat geval alsnog de rekening gepresenteerd krijgt van de rotte leningen van vak Zuid scheen de hoogleraar te ontgaan. Evenmin vertelde hij dat er helemaal geen geld is voor een Europees depositogarantiestelsel, laat staan dat hij gewag maakte van het feit dat de Commissie wel een grote broek aantrekt bij kleine landen, maar tegenover bijvoorbeeld een land als Frankrijk alles door de vingers ziet. Het zou goed zijn geweest om dat eens te benadrukken en daarvoor was dit een mooie gelegenheid geweest. Gemiste kans dus.
Dan de dinsdag. De inkt van het gesloten akkoord met Cyprus was nog niet droog of de Troika besloot het land meer tijd te geven om haar zaakjes op orde te brengen. Wel stapte de Cypriotische minister van Financiën op, heel verstandig als hij zijn leven zeker wil stellen.
Woensdag werd bekend, zoals verwacht, dat de Serven en de Kosovonaren er samen niet uitgekomen waren. De beide landen het niet eens kunnen worden over de rechten van de Servische minderheid in het vooral door etnische Albanezen bewoonde Kosovo . Servië wil juist voor de Servische minderheid in het noorden van Kosovo meer autonomie in de vorm van een eigen politie en justitie. Commissaris Ashton concludeerde dat de kloof tussen beide landen 'smal, maar heel diep was'. Tja, een typerend voorbeeld van de non-existentie van een 'Europese volk' of 'Europese identiteit'.
Dan de donderdag. Een bewogen dag. Brussel verzocht Nederland om 'eventjes' 520 miljoen euro extra over te maken om de ontstane gaten in de EU begroting te dichten. Meer dan een half miljard! Alsof het niets is. Zo marcheert het natuurlijk niet, en 'de Onverstoorbare' liet de Kamer dan ook weten 'daar niets voor te voelen'. Wel hoopt hij -tegen beter weten in- dat volgend jaar de Banken Unie al een feit is, terwijl Draghi mikt op 2015. Laten we hopen dat die Unie er nooit komt, want totaal overbodig. De sector zal met harde hand (reset) gesaneerd dienen te worden. Er is geen andere oplossing die structureel soelaas biedt.
Overigens liet de ECB de rente volgens verwachting ongemoeid al noemde Draghi het 'niet slim' om spaarders onder de ton aan te slaan voor het vullen van de tekorten bij banken en de lopende rekening bij de Europese Unie. Geen nood, die grens gaat echt nog wel naar beneden, we weten immers intussen allemaal hoe Brussel werkt: one step at a time.
Opvallend bericht was ook, dat de Rotterdamse Kamer van Koophandel een groei van de export registreerde. Goed nieuws voor Brussel zou je zeggen, maar het bleek te gaan om export naar bedrijven buiten de EU...
Dan vandaag. Vandaag weer berichten die de hosannaverhalen van Brussel dat het ergste van de crisis voorbij zou zijn weer eens logenstraften. De detailhandelverkopen in de eurozone waren voor de zoveelste keer op rij gedaald, met name in Spanje (min tien procent). Over Spanje gesproken, vandaag bracht kredietbeoordelaar Moody's het sombere bericht naar buiten dat er wat haar betreft nog lang geen licht aan het eind van de Spaanse bankentunnel gloort. Het vooruitzicht blijft negatief, 'zoals het al sinds 2008 is', liet de financiële dienstverlener weten.
Wie ook deze week weer de berichtgeving uit Brussel overziet, ziet een radeloze EU die met kunst en vliegwerk probeert te verbloemen dat de muntunie, met één gemeenschappelijke munt, niet werkt. Hoeveel miljarden moeten er nog door het putje voordat men toe wil geven dat het niet werkt, niet kán werken?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten